19 Nisan 2024, Cuma

“CHP iktidar olursa Avrupa Birliği'ne gireriz”

29 Kasım 2016, Salı 09:10

     


NATO Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcılığı'na seçilen Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, “CHP iktidar olursa Avrupa Birliği'ne gireriz” dedi.

 

İstanbul’da 18-21 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi 62. Yıl Genel Kurulu’nda NATO Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcılığı'na seçilen CHP Aydın Milletvekili Metün Lütfi Baydar, Çine'de partilileri ile bir araya geldi. Baydar’ı karşılayanlar arasında Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ve CHP Çine İlçe Örgütü Başkanı Tayfun Şahin de yer aldı. Baydar, NATO’daki onurlu görevini, Aydın İl Örgütü ve Çine başta olmak üzere partililerine hediye ettiğini ifade etti. NATO’daki görevinden söz eden Baydar, NATO’da 28 ülkenin bulunduğunu, 238 milletvekilinden oluşan bir parlamenter birliği olduğunu ve 7 kişilik karar merciinde kendisinin de yer aldığı bilgisini verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış İşleri Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüştüğünü ve görevinde başarılı olabilmesi için kendisine yardımda bulunacaklarını ifade ettiklerini söyleyen Baydar, önümüzdeki günlerde Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile de görüşeceğini bildirdi.

 

“AVRUPA VE DÜNYA İLE İLİŞKİLERİMİZ ÇOK DAHA İYİ OLACAK”

NATO’da kendisine verilen görevin seçim ile belirlendiğini ve AK Partili vekillere rağmen görevine seçildiğine vurgu yapan Baydar, “Ne yazık ki Cumhurbaşkanı'mızın, ‘Vermezsen verme, gelmezsen gelme’ gibi söylemleri Avrupa’da karşılık görmüyor. Bu dış politika dili değil. İç politikaya yapılmış bir üslup olarak algılıyorum. Kızgınlıkla söylenmiş söylemler olarak algılıyorum. Avrupalıların 53 yıldır bizi kapıda bekletmeleri hakikaten kabul edilebilir bir durum değildir. Nezaketsiz buluyorum. İkicilik bir tavırdık. Başkasına başka, bize başka davranmayı uygun görmüyorum. Ancak, Türkiye’nin sabrının kalmadığını, bir an önce karar vermelerinin doğru olacağını söylemek farklı bir şey, 'Seni tanımıyorum' demek farklı bir şey. Ben üslubumuza dikkat etmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum. Ben NATO görevine seçilirken, Avrupalılar bize oy verdi. Demek ki bizim anlayışımızdaki insanlar Türkiye’yi yönetmiş olsa Avrupa ve dış dünya ile ilişkilerimiz çok daha iyi olacak. CHP iktidar olursa bir yıl içinde Avrupa’ya gireriz” dedi.

 

“ASIL AMAÇLARI ATATÜRKÇÜ CUMHURİYET’Tİ”

Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometre sınırı olduğunu ve Suriye ve Irak’ta doğu illerinde yaşayan birçok vatandaşın akrabasının bulunduğunu belirten CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, son olarak şunları söyledi: ''Suriye’yi, Irak’ı yok sayamayız. Göz ardı etmemiz mümkün değil. Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmasını istemiyoruz. Bu, bizim devlet politikamız. Ancak, bu denli komşularımızın iç işlerine burnumuzu sokmamamız gerekiyor. Suriye’de muhalifleri destekledik, devlet gücü zayıfladı ve dünyanın terör örgütü olarak nitelendirdiği DEAŞ ülkenin orta göbeğini işgal etti. Biz CHP olarak yurtta barış, dünyada barış diyoruz. Bugün Kilis'e bombalar düşüyor. Ruslar, Suriye’ye hava savunma sistemi kurmuşlar, sinek dahi uçsa düşürüyorlar. Ama bizim hava savunma sistemimiz yok. Ben Türkiye’nin bir an öce kendi hava savunma sistemini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Lozan’ı konuşurken, 'Musul ve Kerkük’e gireceğiz' derken Suriye’de 18 şehit verdik. Geçtiğimiz yıl düşürdüğümüz Rus uçağının yıl dönümünde 5 şehit verdik. Bu kavgalara ne gerek var. Dış politikamızı gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. AK Parti müsaade etti, PKK’lılar dağdan şehirlere indi. Sadece Nusaybin’i temizlemek için 70 gencimizi şehit verdik. Yazık günah değil mi? Terörle yapılan mücadeleyi destekliyoruz ama ondan sonra bölge insanı PKK’dan HDP’den nefret ediyor. HDP’den nefret eder duruma gelmiş. 'Biz sana 80 vekil verdik, sen PKK’ya hizmet ettin' diye kızıyor. İçimizdeki kavgalara son verelim. Şimdi orada tam bölge insanını kucaklama zamanı. AK Parti bundan rahatsız olacaktır. Aleyhimize propaganda yapacaktır, yapsınlar. Bölge insanını kucakladığımız vakit CHP’ye iktidar yolu gözükecek. Bizim abdestimiz tam. Şüphemiz yok. Biz, savaş yıllarında bu devleti kuran partiyiz. Öyle 40 kişinin müracaatı ile kurulan bir parti değiliz. FETÖ AK Parti’ye mi darbe yapmak istedi zannediyorsunuz. Asıl amaçları Atatürkçü Cumhuriyet’ti. Yıkarak, din devletini hayata geçiriyorlardı ama Allah’a şükürler olsun vatandaşımız buna izin vermedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler