29 Mart 2024, Cuma

“Mısır karlı ürün olmaktan uzaklaşmıştır”

26 Eylül 2016, Pazartesi 13:37

     


Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, mısır fiyatlarını değerlendirdiği basın açıklamasında, Tarım Bakanı Faruk Çelik’in duyurduğu mısır fiyatlarının yetersiz olduğunu öne sürerek, “Mısır, karlı ürün olmaktan uzaklaşmıştır” dedi.

 

Şahin, çiftçinin ürününün hükümet tarafından bu kadar değersiz görülmesinin sebebinin Suriye politikasından doğan ekonomik giderlerden mi yoksa FETO örgütünün Türkiye’ye yaptığı zararlardan mı kaynaklandığını sordu.

“ÇİFTÇİ MISIRDAN ZARAR EDİYOR”

Çiftçinin mısır üretimi ile ilgili çilesinin bir çözüm bulunamadan her yıl sürüp gittiğini belirten Tayfun Şahin, “Üretim maliyetleri ile satış fiyatı arasındaki dengesizlik nedeniyle bölgemizde üretilen mısır, tatmin edici ve karlı bir ürün olmaktan uzaklaşmıştır. Alternatifsizlikten dolayı mecburen üretimi yapılan mısırın Tarım Bakanlığı'nca 2016 yılı fiyatı kilo başına 74 kuruş olarak açıklanmasına rağmen rutubet kesintilerinden ve nakliyeden sonra üreticiye yansıyan fiyatı 65 ile 69 kuruş arasındadır. Üstelik 2015 yılı fiyatı 72,5 kuruş olmasına rağmen, bir yıl sonraki fiyat ayarlaması neye göre yapılarak 15 kuruş gibi çok komik bir fiyat yükselmesi meydana gelmiştir. Çiftçinin ürününün hükümet tarafından bu kadar değersiz görülmesinin sebebi, Suriye politikasından doğan ekonomik giderler midir ya da FETO örgütünün Türkiye’ye yaptığı zararlardan mıdır? Çiftçimiz bir de üretim yaptığı tarlasını kiralama yoluyla işliyorsa, gübre, mazot, tohum, ekim masrafı, elektrik, ilaç, işçilik ve biçerdöver gibi temel üretim giderlerinin toplamı yaklaşık olarak kilo başına 90 kuruşu bulmaktadır. Özellikle bu yaz meydana gelen aşırı sıcaklardan mısırın tarladaki gelişimi olumsuz etkilenmiş ve ortalama üretim miktarı dönüm başına 800 ile bin 100 kiloya düşmüştür. Kilo başına ortalama 20 kuruş zararla üretim yapılmaktadır. Bu fiyatlarla çiftçimizin para kazanması mümkün olmamakla birlikte, maalesef her yıl borcunun katlanarak çoğaldığı görülmektedir. Üretim fiyatları satış fiyatlarının oldukça üstündedir. Destekleme olarak kilo başına 4 kuruş açıklanan rakam, üstelik sessiz sedasız 2 kuruşa indiriliyorsa mısır üreticisinin halini anlamak zor olmasa gerek” dedi.

 

“ÜRETİCİMİZİN ACIMASIZ PİYASA KOŞULLARINA TERK EDİLMEMELİ”

Başkan Şahin açıklamasına şöyle devam etti; “Tarım Bakanlığı’nın açıklamalarına göre mısır üretimi son 10 yılda yüzde 52 artmıştır. Dünya ülkelerine göre en fazla fiyatla ülkemizde alımının yapıldığı söylenmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi verilerine göre Amerika’da mısırın tonu 163 dolar, Arjantin’de 188 dolar ve Ukrayna’da ise 199 dolar. Türkiye’nin de mısır ithal ettiği bu ülkelerde çiftçinin üretim maliyeti Türkiye’deki çiftçilerin maliyetinden çok daha düşük. Bu nedenle sadece fiyatın karşılaştırılması doğru değil. Türkiye’de de üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerekiyor. Ülkemizdeki mısır fiyatı oldukça düşüktür. Üreticilerimiz, her yıl mısır fiyatlarından endişe duymaktadırlar. Mısır üretimindeki artışın sebeplerinden bir tanesi de özellikle Güneydoğu'da kaçak kuyulardan, kaçak elektrikle mısır üretimi yapılmasıdır. Maliyeti düşüren bu uygulamalar mısır üretimini Güneydoğu'da cazip hale getirmekle beraber, maliyet açısından bölge çiftçimiz yönünden adil olmamaktadır. Tarım Bakanlığı'nın mısır üreticimizi desteklemesini ve memnun etmesini bekliyoruz. Bu konuda örgütlenme ve kooperatifçiliğin geliştirilmesinden başka da yol yoktur. Bir an evvel gübre ve yakıtta vergiler düşürülüp destekleme primleri artırılmalıdır. Üreticimizin acımasız piyasa koşullarına terk edilmemesi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin çiftçinin kara gün dostu olduğunu kanıtlaması ve bir an evvel mısır fiyatlarının, maliyet gerçekleri göz ardı edilmeden hak ettiği yerde olması gerekmektedir” diye konuştu. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler