25 Nisan 2024, Perşembe

"Cumhuriyet'i daha da güçlendiriyoruz"

18 Mart 2017, Cumartesi 12:43

     


AK Parti Çine İlçe Teşkilatı Başkanı Mehmet Tosun, Soğukoluk Mahallesi'nde anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ni anlattı. “Cumhuriyet halkın kendi kendini yönetmesidir” diyen Başkan Tosun, “Bu sistem ile hükumeti direk millet seçecek, Cumhuriyet'i daha da güçlendiriyoruz” dedi.

 

AK Parti Çine İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Tosun ve partinin bazı yönetim kurulu üyeleri, Soğukoluk Mahallesi'nde anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ni anlattı. Yeni sistem hakkında halka bilgi veren Mehmet Tosun, “Biz halkımıza şu an yeni sistem ile neler değişecek, mevcut sistem hangi arızları çıkarıyor, dilimiz döndüğünce bunları anlatmaya çalışıyoruz. Yeni sistem AK Parti ve MHP’nin ortak bir çalışması sonucunda oldu bittiye getirilmeden yapıldı. Tam olarak parlamenter olmayan şu günkü mevcut sistem, başından beri cumhurbaşkanı ile başbakan arasında krizlere sebep oluyor ve bunun ceremesini millet çekiyor. Mevcut sistem Atatürk ve İnönü’nün bile kavga etmesine sebep oldu. Atatürk Cumhurbaşkanı iken başbakan olan İnönü’yü görevinden aldı. Atatürk ve İnönü silah arkadaşı, kader arkadaşı ama bu sistem onları bile birbirine düşürdü. Bunun gibi bugüne kadar bir cumhurbaşkanı ve başbakan krizleri yaşadık.

 

“BU SİSTEM KRİZE GEBE”

Bu sistem kaosa, kargaşaya, krize gebe bir sistem. Tek başına iktidar üretemiyor, çoğunlukla koalisyon üretiyor. 15 Temmuz’da koalisyon hükumeti olduğunu düşünüyorum, bana kabus gibi geliyor. Geçmişte yaşadığımız kötü tecrübelerden yola çıkarak kendimize özgü bir sistem getiriyoruz. 'Evet' diyenler cennete gitmeyecek, 'Hayır' diyenler de vatan haini değil. Ancak 94 yıldan beri öyle bir grup var ki o tabaka millete tepeden bakıyor, her daim milletin iradesine istediği gibi ayar çekiyor. 'Sen kimi seçersen seç, benim dediğim olacak' diyor. Ankara’daki bürokrasi var ya işte yeni sistem bürokrasinin belini kıracak. Ben CHP’nin bu kadar bağırmasını anlıyorum. Hiçbir zaman iktidar dertleri olmadı. Hep hükumetlerin gizli ortağı oldular. Zaman zaman bürokrasi, zaman zaman ordu, zaman zaman gazete manşetleri ile millete ayar verdiler. Yeni sistem ile yüzde 50 artı bir seçmenin oyunu almak gerekiyor, milletin dertleri ile dertlenmek hizmet üretmek çalışmak gerekiyor. CHP bunu istemiyor. Bütün bu konuşmalarım 'Hayır' diyecek olan vatandaşlara değil, CHP’nin yönetim kadrosuna. Biz bu sistemi doğrusuyla anlatacağız. Milletimiz neye karar verirse yine başımızın üstünde. Milletten korkmayacaksın, niye korkuyorlar milletten, korkmayın.

 

“HEP AYNI ŞEYİ SÖYLÜYORLAR”

Allah aşkına hükumet ne demek, halkın kendi kendini yönetmesi, seçmesi demek değil mi? Milletin kararına güveniyoruz, millet ne derse o olur diyoruz. Yeni sistem ile dolaylı yoldan seçilen hükumet, direk millet iradesi ile seçilecek. Cumhurbaşkanını halk seçiyor, Cumhuriyet'i daha da güçlendiriyoruz. 200’den beri hep aynı şeyleri söylüyorlar, 'Şeriat gelecek, laiklik gidecek, cumhuriyet gidecek, özgürlükler gidecek. Başka bir söylemleri yok. Kılıçdaroğlu ne diyor, ‘Efendim 'Evet' çıkarsa iç savaş olur’ ‘halk oylamasına gitseniz yüzde 98 de çıksa biz kabul etmiyoruz. Ya halkın, milletin niye kabul etmeyeceğiz, demokrasi diyoruz, seçimler yapıyoruz. O zaman bir grup yönetsin ülkeyi, herkes işine gücüne baksın. Böyle şey olur mu? Kardeşim milletin dertlerine çare ol. Milletin değerleri ile uzlaş. Sorunları çöz. Ama bu zihniyetlerin böyle bir derdi yok. Köprü yapılacak hayır, hava alanı yapılacak hayır, böyle bir anlayış var. 15 yıldan beri hangi özgürlüğünüz gitti. Neyi söyleyemiyorsunuz? Ne isteyip de yapamıyorsunuz? 'Tek adamlık geliyor' diyorlar ya seçimle gelen adam nasıl tek adamlık yapacak. Padişah diyemiyorlar, çünkü o babadan oğula geçiyor. Aydın belediye seçimlerinde nasıl oluyor, bir başkanı seçiyoruz bir de meclisi seçiyoruz. Başkan meclisin onayını almadan bütçe yapabiliyor mu yapamıyor. Aynı sistem geliyor işte” dedi.

 

"NEDEN DAVA AÇMIYOR"

Soğukoluk Mahallesi'nde yaşayan İbrahim Yaşar, kendisinin CHP’li olmadığını ancak yeni sisteme 'Hayır' diyeceğini belirtirken, Başkan Tosun’a 17-25 Aralık yolsuzluk iddiaları olaylarında AK Parti’den 4 vekilin niçin yüce divanda yargılanmadığını sordu. Başkan Tosun ise, ''O vekiller şu an vekil değiller. O gün bağıran Kılıçdaroğlu şimdi koruma zırhları olmayan bu eski vekillere neden dava açmıyor peki. Biz bu sınavlardan geçtik. O asılsız olaylardan sonra 4 kez milletimize gittik 4 seçimde de kazandık” dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN HÜKUMET SORUNU YOK”

Bu ülkeye çağ atlatan kişi rahmetli Özal’dır diyen İbrahim Yaşar, Özal’ın diğer muhalefet parti liderlerine sadece yapacaklarını anlattığını belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli muhalefet liderlerine saldırdığını söyleyerek bunun doğru olmadığını söyledi. Yaşar'ın bu sözleri üzerine Başkan Tosun, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan girmiş olduğu her seçimde oyunu artırdı, hizmet etmese bu desteği alabilir miydi? Bak CHP'li vekil Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’na hitaben şöyle dedi; 6 seçimdir Erdoğan’a yeniliyor, muhtemelen referandumda da yenilecek. Sen 6 kez ameliyat oldun iyileşemedin, 7. kez yine aynı doktora gider misin? 6 çocuğunu bir öğretmen okuttu, çocuklar sınavı kazanamadı 7. çocuğunu da aynı öğretmene verir misin? dedi, Türkiye’nin hükumet sorunu yok, muhalefet sorunu var” diye konuştu.

 

“NEDEN EVET DİYECEĞİM?”

Muharrem Çelik ise, “Neden evet diyeceğim. Özgürlükler elden gitti, Adalet ayaklar altında, cumhuriyet ayaklar altında. Hürriyetimiz var mı, astığım astık kestiğim kestik” derken, Başkan Mehmet Tosun, “Bak amca şunları söylerken bile bu ülkede hürriyetin olduğunu kanıtlıyorsun. Halk TV diye bir kanal var, Erdoğan’a demedik laf bırakmıyor. Sözcü gazetesi var. Bu ülkede özgürlük yok diyemezsin. Sen nasıl bir özgürlük istiyorsun amca" diyerek cevap verdi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler