26 Nisan 2024, Cuma

Savaş, KİT başkanı seçildi

16 Temmuz 2018, Pazartesi 17:25

     


Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, mecliste yapılan görev dağılımında Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonu Başkanlığına seçildi.

 

 

Komisyon başkanlıklarına seçilen milletvekilleri şöyle;

Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Bayınrlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Tahir Akyürek, Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Dilekçe Komisyonu Başkanı Mihrimah Belma Satır, Güvenlik ve İstihnarat Komisyonu Başkanı Selmi Altınok, İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Sarıeroğlu, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Şenel Yediyıldız, Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilge ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç. 

 

KİT NEDİR? 
TBMM KİT Komisyonu, Anayasa'nın 165. maddesinin kendisine vermiş olduğu yetkiler çerçevesi içinde hisselerinin yüzde 50 ve 50'den fazlası kamuya ait olan kurumları denetleme yetkisine sahiptir. Bu denetimler gerek idari ve  gerekse de mali yönden yapılmaktadır. Bu denetimler sırasında Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından, bu müesseselerin yıl içindeki faaliyetleri ve çalışmaları takip edilir, onların hazırladığı raporlar, temenniler mahiyetini taşıyan maddeler halinde bir kitapçık haline getirilir ve her yıl yılın ilk ayından başlamak üzere Komisyon üyelerinin arasından seçilen alt komisyonlar oluşturulur. Her alt komisyon bir müesseseyi inceler. Nisan ayına kadar alt komisyon çalışmaları biter. Alt komisyonun önemli gördüğü ve üst komisyonda incelenmesinde fayda mülahaza ettiği temenniler, üst komisyona aktarılır. Nisan ayında üst komisyonda başlayan çalışmalarda da 35 üyeden oluşan Komisyon, görüşülmekte olan müessesenin yöneticileri, bunun yanında DPT yöneticileri, bakanlık temsilcileri, Hazine ve Dış Ticaret temsilcileri, bağlı bulundukları organlar ve hatta bazen bağlı oldukları bakan bizzat çağrılarak bu çalışmalar yürütülür. Bu çalışmalar sonunda çalışmalarında büyük aksaklıklar görülen, Devleti zarara soktuğu kanaatine varılan müesseselerin hesaplarının ibra edilmemesi nedeniyle de savcılıklara suç duyurusunda bulunulur. Ayrıca ilgili bakanlıklarına ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'na olayın incelenmesi için Komisyon kanalıyla aktarılır. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler