19 Nisan 2024, Cuma

"Birilerinin elinde kalan etler peşkeş mi çekiliyor?"

15 Ekim 2018, Pazartesi 10:17

     


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çine İlçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin, devletin 300 TIR lop et ithal etme kararı aldığını ifade ederken alınan bu karara tepki göstererek, "Birilerinin elinde kalan etler peşkeş mi çekiliyor?" diye sordu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çine İlçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin, devletin 300 TIR lop et ithal etme kararı aldığını ve Et ve Süt Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin verdiği veya izin vereceği ülkelerden 300 TIR taze soğutulmuş kemiksiz sığır eti ithal edeceğini belirtti. İthale karşı çıkan Başkan Şahin, üreticinin ekonomik krizden dolayı elindeki hayvanları kestiğini iddia ederek, iktidar yetkililerine 'et ithal etmek ne anlama geliyor?" diye sordu. 300 TIR ile ülkeye 7 bin 500 ton et ithal edileceğini söyleyen Başkan Şahin, yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi: Devlet 300 TIR lop et ithal etme kararı aldı. Buna göre Et ve Süt Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin verdiği veya izin vereceği ülkelerden 300 TIR taze soğutulmuş kemiksiz sığır eti ithal edecek. Et ve Süt Kurumu, bu 300 TIR etin gümrük işlemlerinin yapılması için hizmet alım ihalesi açtı.

 

"AKILLARA ŞU SORU GELİYOR"

Ekonomik krizden dolayı üretici hayvanlarını kesmeye çalışırken, et ithal etmek ne anlama geliyor acaba?. 300 TIR etin hesabını yapacak olursak, ortalama olarak bir TIR 25 ton et alırsa 300 TIR et yaklaşık olarak 7500 ton et eder. Buda yedi buçuk milyon kilo et eder. Döviz aşırı artmış, enflasyon yükselmiş bir durumdayken bunlara bağlı olarak ta yem ve maliyetlerin ikiye katladığı bir ortamda ithal edilen etin fiyatının iç piyasadan daha fazla olacağı da kesindir. O zaman akıllara şu soru geliyor. Acaba birilerinin elinde kalan etler peşkeş mi çekiliyor? Türk hayvan üreticisinin durumu zaten ortadayken et ithal etmenin başka da bir açıklaması olamaz sanırım. Bu konuda da şüpheye düşmemiz ihale için 24 saat süre verilmesinde yatmaktadır. Hizmet alımı ile ilgili duyuruyu 27 Eylül 2018’de yayınlayan Et ve Süt Kurumu, ihaleye son başvuru tarihini ise 28 Eylül 2018 saat 10.00 olarak açıkladı. Bu konunun uzmanlarının görüşü ise bu kadar kısa bir sürede bu kadar ton et için teklif hazırlanmasının mümkün olamayacağıdır. Bu durumda demek ki ihalenin verileceği firmanın belli olduğu şüphesi kaçınılmaz olmuştur. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler