18 Nisan 2024, Perşembe

"Türkiye için zam vakti"

14 Eylül 2018, Cuma 10:05

     


CHP Çine İlçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin, zamlarla ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında, "Türkiye için zam vakti" dedi.

 

'Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belliydi' diyen CHP Çine İlçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin, zamlarla ilgili yapmış olduğu yazılı basın açıklamasında şunları söyledi: Fiyat artışı nedeniyle çiftçimiz gübre alamamaktan şikayetçidir.  Kışlık tarım ürünlerini  ekmeye hazırlanan çiftçimiz, yüksek fiyat nedeniyle ihtiyacı olan gübreyi alamazsa bir çok üründe tarımsal üretimin düşmesi kaçınılmaz olacaktır 2017'de ortalama fiyatı ton başına 617 lira olan %21 Amonyum Sülfat gübresinin şu anda piyasa fiyatı 1400 liradır. Aynı dönemde DAP gübresinin tonu 1493 liradan 3 bin 200 liraya ulaşmıştır. Yine 20.20.0 gübresinin tonu 1009 liradan 2 bin 160 liraya, ürenin tonu 1000 liradan 2 bin 200 liraya çıkmıştır. Potasyum ve nitratlı bazı gübrelerin tonu 4 bin lira ile 7 bin lira arasında satılmaktadır. Gübre konusunda önlem alınamazsa üretim düşecek ve buna bağlı olarak ta Çiftçimiz bu yıl alamadığı gübresini seneye hiçbir şekilde alamayacaktır. Çiftçilerimiz geçen yıla göre %120 –130 arasında artan gübre fiyatları nedeniyle bu yıl gübre alamayacaklarını söylemektedirler.  Bu nedenle devletin mutlaka konuya el atması ve üreticinin gübre alabilmesi için gübre desteği vermesi gerekmektedir. En önemlisi de gübre fiyatlarının acilen aşağıya çekilmesi gerekmektedir. Krizi fırsat bilen gübre firmalarına çiftçimiz yem edilmemelidir. Bu firmalar ve çiftçi kuruluşu olan şirket ve kurumlar bir yıl önce eski fiyattan gübreyi ithal ettiler. Ama şu anda yeni fiyattan veriyorlar. Madem bunlar çiftçi kuruluşu, sadece çiftçinin sırtından değil de kendileri de elini taşın altına koyarak çiftçimize indirimli gübre vermeleri gerekiyor. Eğer çiftçimiz olmazsa bu kuruluşların hiçbirisi ayakta duramaz. Hiç kimse çiftçilerimizin sırtından geçinmeye, büyük avantalar etmeye çalışmasın.

 

"ÇİFTÇİLER ŞİRKETLERİN OYUNCAĞI OLMUŞLAR"
Mazot fiyatı çok aşırı bir şekilde yükseldi, gübre fiyatları yükseldi, ilaç fiyatları yükseldi, tarımsal faiz oranları yükseldi, traktör yedek parçaları yükseldi. Her şeye zam geldi.  Geçen sene motorin 3,75 iken şu andaki fiyat 6,35. Geçen sene buğday 85 kuruş iken şu anda yine 85 kuruş. Geçen sene bir torba gübre 80 lirayken şu anda 180 lira. İki yıldır buğday fiyatlarının aynı olmasına rağmen un fiyatları yüzde 100 arttı. Yem fiyatları son aylarda çok zamlandı. Çiftçinin eline geçen süt ve et fiyatları ise ya artmıyor veya çok az artıyor. Çiftçiler sütü satmak zorunda oldukları süt ve süt ürünleri üreten şirketlerin oyuncağı olmuşlardır. Yemi de bu şirketlerden almak zorundalar. Yem fiyatları ise piyasadan daha yüksek!.  1,7 TL’ye satılan sütlerden üreticinin cebine ancak 1,6 TL girecek, yemin de kilogram fiyatı 1,6 TL oldu. Seyirci kalınırsa bu şartlarda üretici bitecek, üretim bitecek, sanayi bitecek, tüketici büyük zarar görecek. 

 

"TÜRKİYE İÇİN YOKSULLUK VAKTİ"
Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta başta olmak üzere tepeden tırnağa hemen hemen her türlü satın aldığımız ürünler ve hizmetler aşırı derecede zamlandı. Görünüşe bakılırsa zamlanmayan tek ürün kürdan gibi gözüküyor.
Ve ekonomik kriz kapıya dayandı. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi: Ürettiğimizden fazla tükettik. Yabancıların mallarını onların dövizlerini kullanarak aldık. Varlıklarımızı, devlet mallarımızı sattık, dış borcumuzu artırdık. İktidar tarafından dayatılarak 24 Haziran erken genel seçimini yaptık. Sebebi de yaşanacak büyük krizden sonra AKP’nin iktidarda kalamayacak telaşlarıydı. Vatandaşımızı hayalci vaatler ve sözlerle kandırmayı başararak seçim sürecini atlattılar. Maalesef geriye ülkemizin gerçekleri kaldı, Türkiye için zam vakti. Türkiye için yoksulluk vakti. Türkiye için kriz vakti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler