18 Nisan 2024, Perşembe

“Zeytinyağı ile anılması gerekirken Çine, cezaeviyle anılacak”

10 Aralık 2019, Salı 16:18

     


tvDEN’de yayınlanan 5G1K programına katılan CHP Aydın Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Çine Karakollar Mahallesi’ne yapılacak cezaevi hakkında düşüncelerini söyledi. Şahin “Zeytinyağı ile anılması gerekirken Çine, cezaeviyle anılacak” dedi.

CHP Aydın Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, tvDEN’de moderatörlüğünü Faruk Özkan’ın yaptığı 5G1K programına katıldı. Cezaevi yapımına karşı olmadıklarını, yapılan yere karşı olduklarını söyleyen Başkan Şahin, “Türkiye’de 43 tane cezaevi yapılması planlanıyor. Çine’ye yapılacak olan L tipi cezaevi olacak. Mustafa Savaş hemşerimizdir, Çinelidir. Bir mücadelesi var, belediye başkanı adayı oldu kazanamadı, Çine genelinde başarılı olamadı. Tabi bir şeyler yapma arzusuyla yanıp tutuşuyor. Bir cezaevi kaptı getirdi. Buraya kadar güzel tabiî ki. Lojmanı olacak, Personelleri gelip yerleşecek. Gelenler sayesinde otobüs firmaları para kazanacak, esnaf para kazanacak. Cezaevi için öyle bir yer seçtiler ki yaşam alanı içerisinde bu yer. Burada cezaevi olmaz. İnsanlar ilçeye girdiğinde cezaevi manzarasıyla karşılaşacaklar. Cezaevi tablosu soğuktur, büyük duvarlar, tel örgüler. Bu alan 270 dönüm mera alanı burası, mera ibaresi kaldırılmış. Kolay kolay 200 dönüm yer bulamazsınız, bulursunuz mera olur. Bunu bildikleri için bir kanun çıkardılar bu konuyla alakalı. Kanunda diyor ki, ‘istediğin yere cezaevi yapabilirsin, mera olur, hazine olur’ bunu bilerek çıkardılar. Mustafa Savaş ben buraya bir hizmet getirdim demek için bu işi yapıyor. Biz buna karşı değiliz ama oraya yapılması sıkıntı. Çine’nin daha önemli değerleri var. Belediye Zeytinyağı fabrikası yapmak zorunda mıydı? O kadar vakıflar, kooperatifler, denekler var. Yaklaşık 15 yıldır süren organik zeytinyağıyla ilgili çalışmalarımız vardı. Dünyadaki en büyük organik zeytinyağı alanı İspanya’da 1 buçuk milyon ağaçlık bir bölge. Çine’ye baktığımızda yaklaşık 6 milyon ağaç var. Dünya’nın organik zeytinyağı anması gerekirken Çine cezaeviyle anılacak. İnsanlar Çine’ye zeytinyağı için gelsin” ifadelerini kullandı.

 

“HERKESE SAYGI DUYUYORUZ”

26 Aralık’ta yapılacak CHP Çine İlçe Kongresi seçimleri ile ilgili konuşan Şahin, “CHP İlçe Başkanı seçimlerinde ön seçimleri işitmeye çalışıyor. Bizim biraz daha farklılığımız var diğer ilçelere göre. Bizden önceki dönemlerde de çarşaf listeyle gidildi seçimlere, bu seçimlerde de öyle oldu. Güzel bir katılım oldu, nasip olursa 26 Aralık’ta İlçe Başkanlığı seçimimizi yapacağız. Şuan tek aday benim, son günlere kadar aday çıkabilir. Herkes CHP için çalışacaktır, herkese saygı duyuyoruz. İlçe Başkanı seçiminde 206 delege oy kullanacak. Mahallelerde sandıklarımızı kurduk, köylerde liyakat üzerine tercihlerimizi yaptık. 1999 seçimi çok önemlidir. CHP mecliste dışarıda kalıyor, Çine’de burun farkıyla seçimi kazınıyor. Daha sonrasında Çine’de yapılan çalışmalar, Aydın’da örnek gösterildi. 2004 seçimlerinde büyük bir farkla kazandık. Yerelde uzun soluklu aynı partinin kalması çok mümkün olmuyor. Bizler insanlara yardımcı olmaya çalıştık. Aydın’ın en fazla köyü olan Çine, Büyükşehir yasasıyla birlikte 2014 yılında 72 mahalleye gelince Aydın’da en fazla hizmet edeceğimiz bir mecra doğdu” dedi.

 

“KÖYLERDE GENÇ NÜFUS KALMADI”

Çine’nin nüfusun azalması ile ilgili konuşan Şahin, “Birçok araştırma yaptık. Birinci etken eğitim çıktı. Eğitim eksikliğinden dolayı aileler Aydın’a taşınıyorlar. İkincisi sosyal etkinliklerin eksik olduğu ortaya çıktı. Kültür derneğimiz var he yıl bir tiyatro etkinliği düzenliyor. Sinema açtık, zarar etmesine rağmen Çine’de bir takım etkinlikler olsun dedik. Önceden 10 dönüm tarlayla insanlar evine bakardı, oğlunu evlendirirdi. Şimdi bakıyoruz köylerde genç nüfus kalmadı. Bence birinci sebep ekonomidir. Bu kesinlikle Belediyesel bir sorun değil. Sadece Çine değil ülke geneli aynı” ifadelerini kullandı.

 

“KANALİZASYONU HİÇBİR DESTEK ALMADAN YAPTIK”

Çine’de yapılması beklenen TOKİ evleri ile alakalı konuşan Şahin, “Geçmişe baktığımızda birçok yazışma var. Bunları isterlerse gelsinler gösterebiliriz. TOKİ istediği alana Türkiye’de bina dikebilir. Belediye’den izin almasına gerek yok. Çevre Bakanlığından izin aldılar ve yapacaklar. Şimdiye kadar neden izin almadınız o halde. Kanun net açık bir şekilde. Kanalizasyonu hiçbir destek almadan yaptık. Bugün TOKİ diyorlar, Kıroba konutları vardır. Tanıtamadık biz bu projeyi en büyük sıkıntıyı orada çektik. 78 bin liraya TOKİ’deki en ucuz konut, biz 46 bin liraya anahtar teslim verdik. Küçük bir İlçe Belediyesi’nin başardığı toplu konut projesidir. Çevre Bakanlığı’ndan çöp araçları istedik verilmedi. Burada siyaset döndüğünü düşünüyoruz. Bizim Belediye Başkanlarımız çıkarcı olmadı. Biz kavga etmiyoruz, etsek bile bir saat sonra aynı masaya oturup yemek yiyoruz” dedi.

 

“KENT MEYDANIYLA ALAKALI ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Trafik sorununun Çine için yıllardır çözülemeyen bir konu olduğunu söyleyen Şahin, “Çine’nin oturma düzenine baktığımız zaman genişleme alanı yok. Yıllardan beri aynı çarşı meydanı, çarşısı aynı yerde. Araç sayısı artıyor, eski ve yeni araçlar hep trafikte. Önümüzdeki dönemde Büyükşehir Belediye’nin kent meydanıyla alakalı bir planı var. Meydanın altına katlı bir otopark düşünüyor. Trafik mühendislerinin çalışmasıyla tekrar kaldırımların getirilmesi ve daraltılması çalışması oldu. Tepkiler oldu fakat sonra esnafımız memnun kaldılar. Alabanda kavşağı sıkıntısı var. Eğer Alabanda kavşağı açılırsa büyük sıkıntıdan kurtulacağız” ifadelerini kullandı.

 

“SÖZÜNÜ VERDİK MEZBAHAYI YAPACAĞIZ”

Akçaova’da yapılacak mezbaha hakkında konuşan Şahin, “2014 Büyükşehir yasasından sonra bu şekil mezbahalar kapatıldı. İl Sağlık Müdürlüğü’nden ekipler kanunlara uyarak kapattılar. Akçaova halkı mezbahayı çok istiyor. Büyükşehir Belediye ve Çine Belediye mezbahanın yapımıyla alakalı sözünü verdi. Fakat mezbahadan önce arıtma tesisi kurmamız gerekiyor, bu çok büyük bir maliyet. Ege Et kuruldu Çine’ye bu hayvancının umudu oldu. Önümüzdeki dönemlerde mezbaha çalışmalarına başlayacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler