20 Nisan 2024, Cumartesi

Çine Belediyesi hakkında yolsuzluk iddiası

8 Eylül 2014, Pazartesi 10:01

     


AK Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Veysel Tetik, yapmış olduğu basın açıklaması ile Çine Belediyesinin pazarcı esnafına karşı yolsuzluk içerisinde olduğunu iddia etti.

 

AK Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Veysel Tetik'in parti binasında yapmış olduğu basın açıklamasına, AK Parti Çine İlçe Teşkilatı Başkanı Mehmet Tosun ve bazı partililer katıldı.

 

Çine Belediyesinin pazarcı esnafından yasa ve kanunlara aykırı olarak fazladan para aldığını iddia eden Veysel Tetik, şunları söyledi:

 

"Çine Belediyesi tarafından geçen yıl Kapalı Pazar Yeri açılarak hizmet vermeye başlamıştır. Daha önce aynı yerde Perşembe günleri tezgah açarak ürünlerini pazarlayan hemşerilerimize Çine Belediyesi tarafından 5'er bin TL'ye yer bedeli tahsil edilmiştir. Yakın bir zamanda da haricen öğrendiğimize göre pazaryerinde Perşembe günleri tezgah açan ve yaklaşık 5 metrekare yer kullanan pazarcı esnafından 3 bin TL yer tahsis bedeli istenmiş. Gerek daha önce alınan 5 bin TL, gerekse yakın zamanda talep edilen 3 bin TL tahsis ücreti talebi yasal değildir. Belediyenin pazar yerinde haftada bir gün tezgah açan esnaftan 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 52/1. Maddesine göre aynı Kanun'un 56/1. Maddesine göre belirlenen işgaliye harcı alma hakkı vardır. Bu işgaliye harcını belirleme yetkisi Belediye Meclislerine değil, Bakanlar Kurulu'na aittir. 10.02.2014 tarihli 2014/5896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ekinde tarifeye göre 2'nci gruba dahil olan Çine Belediyesi için metrekare bazında 0,50 TL işgaliye harcı belirlenmiştir. Bu hesaba göre 5 metrekare yer kullanan pazarcı esnafından bir gün için 2.5 TL işgaliye harcı alınabilecektir. Bu rakam 52 hafta ile çarpıldığında yıllık 130.00 TL işgaliye harcına tekabül etmektedir. Bu insanlardan her gün için işgaliye harcı talep etseniz bile bu rakam 912 TL yapmaktadır.

 

"ONLARCA EMSAL KARARI MEVCUTTUR"

1580 Sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesine göre Pazar Yeri kurmak Belediye'nin genel ve zorunlu görevleri arasında sayılmıştır. 2464 Sayılı Kanun'un 97. Maddesine göre kanunda harç ve katılma payı konusu olmayan ve ilgilerinin isteğine bağlı olarak yapacakları her türlü hizmet için örneğin düğün salonu ve benzeri gibi hizmetler için Belediye Meclislerinin ücret tarifesi düzenleyebilecekleri düzenlenmiştir. Pazar Yeri kurmak belediyelerin genel ve zorunlu görevleri arasında sayıldığından pazarcıların Pazar Yeri'ni işgalleri halinde sadece işgal harcı ile yükümlü oldukları aşikardır. Danıştayın bu hususta onlarca emsal kararı mevcuttur. Kaldı ki pazarcı esnafından tahsis ücreti alınsa bile pazar yerleri hakkındaki yönetmeliğin 15. maddesinin 2. fıkrasına göre alınacak tahsis ücreti 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanun'unda yer alan tarifedeki en alt orandan hesaplanacağı belirtilmiştir."

 

AÇIKLAMA BEKLİYORLAR

"Çine Belediyesi bu yanlıştan en kısa sürede dönmeli ve pazarcı esnafımızın mağduriyeti giderilmelidir" diyen Tetik, pazarcı esnafına bu kadar yüklenilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını ve bu konuda Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer'den bir açıklama beklediklerini söyledi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler