29 Mart 2024, Cuma

"Çine’de cezaevi yapacak başka yer mi kalmadı?"

1 Eylül 2019, Pazar 17:44

     


CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Türkiye'de yapılması planlanan 48 cezaevinden birinin Çine'de yapılacağını belirtti. Şahin, cezaevinin yapılacağı yeri eleştirerek, "Çine’de cezaevi yapacak başka yer mi kalmadı?" dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çine İlçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin, Çine'de yapılması düşünülen cezaevinin karayolu kenarına Karakollar ve Yolboyu mahalleleri arasındaki 250 dekarlık mera alanına inşa edileceğini ifade ederken, bu alanın cezaevi için uygun olmadığını ifade etti.

"Bu ceza evini yapmak ilçemiz halkını cezalandırmaktan başka bir şey değildir" diyerek tepkisini dile getiren Başkan Şahin, şunları söyledi:

"AKP iktidarının 2021 yılı sonuna kadar ülkemizde yapmayı planladığı yeni 48 cezaevinden bir tanesi de ilçemiz Karakollar ve Yolboyu mahalleleri arasındaki 250 dekarlık mera alanında yapılıyor. 4 bin 500 kişilik L Tipi olarak planlanan cezaevinin yapılabilmesi için de yakın bir zamanda alanın mera vasfı özelliği kaldırılarak arazinin Hazineye devri gerçekleştirilmiştir. Çine’nin girişinde, karayolu kenarında ve yaşam alanlarının içinde bu cezaevini yapmak ilçemiz halkını cezalandırmaktan başka bir şey değildir. Çine’de cezaevi yapacak başka yer mi kalmadı? Halkımıza bu konuda neden bilgi verilmedi? Halkımızın görüşü neden alınmadı? Cezaevinin büyüklüğü, kapasitesi nedir? Cezaevinin varlığı Çine’nin sosyolojik yapısını nasıl değiştirecektir? AKP’nin Çineli milletvekili sayın Mustafa Savaş, sakın ola ki bu cezaevini Çine’nin ekonomisine olumlu yansıyacak bir yatırım ve Çineli gençlere istihdam kapısı olacak diye propaganda malzemesi yapmaya kalkmasın. Turizm yolu üzerinde ve ürettiği tarımsal ürünlerle tedarikçi ilçe olması için fabrikalar yapılması gerekirken, Çine’mize Cezaevi yapılması memleketimize atılan büyük bir kazıktır ve kolay düzelir bir maraz değildir. Sessiz sedasız yürütülen cezaevi yeri yanlışından çok acil olarak dönülmesi gerekmektedir. Ya da trilyonlarca liraya yapılacak cezaevi parasını ilçemiz tarımının gelişmesine yarayacak yatırımlara harcamalarını bekliyoruz. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından hapsetme oranlarında ikinci sırada yer alıyor. Ne acı ki eğitimde, sağlıkta, teknolojide ve daha birçok konuda OECD listelerinin son sıralarında yer alan Türkiye, hapsetme oranlarında ABD ve İsrail’le ilk 3 sırayı paylaşıyor. Bu durum hukuk devleti ölçüleri bakımından övünç değil, mahcubiyet konusudur maalesef.

 

"YOKSA ÇİNE'DE YAŞAMIYORLAR MI?"

Cezaevi yapmakla övünülmez, bundan ancak utanç duyulur. Elbette, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Ancak sayıları her yıl artan cezaevleri, Türkiye’de adalet sisteminin bir parçası olmaktan çıkıp, yandaş müteahhidi zengin etme aracına dönüşmüştür. Çözüm daha çok cezaevi inşaat etmek değil. Çözüm, yerle bir edilen yargı bağımsızlığının yeniden tesis edilmesinde yatmaktadır. Ülkemizde işsizlik yüzde 14.1. İşsiz sayımız son açıklanan resmi verilere göre 4 milyon 544 bin kişi iken, AKP üretimi ve istihdamı artıracak fabrikalar kurmak yerine cezaevi inşa ediyor. Çineli vatandaşlarımız fabrika müjdesi beklerken AKP’li Mustafa Savaş cezaevini buraya yapmak için sessiz sedasız çalışmalarını sürdürüyor. Tüm bu gelişmeler sürerken merak ettiğim AKP’nin Çine’deki temsilcisi arkadaşlardan da bir açıklama gelmemesidir. Herkes gibi onların da mı cezaevi konusunda bilgileri yok! Yoksa Çine’de yaşamıyorlar mı? Yaşasalar eminim onlar da karşı çıkarlardı. Böyle bir kurumla komşu olmaya ve iç içe beraber yaşamaya!" (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler