28 Mart 2024, Perşembe

Toprakla oynayan çocuk gelişiyor

31 Ekim 2016, Pazartesi 08:50

     


Çine Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Demirtaş, toprakla oynayan çocuğun hem bedensel hem de ruhsal gelişimlerinin yaşıtlarına göre daha hızlı ilerlediğini söyledi. Dr. Demirtaş, ancak toprakla oynayan çocuğun sürekli aile büyükleri gözetiminde tutulması gerektiğine de vurgu yaptı.

 

Çine Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Demirtaş, çocukların özellikle ruhsal gelişimlerinde doğanın büyük bir payı olduğunu söyledi. Çocukların doğayla iç içe büyümelerinin sağlanması gerektiğini belirten Demirtaş özellikle şehirlerde büyüyen çocuklarda ailelere bu konuda önemli bir rol düştüğünü ifade etti.

 

"DOĞAYI ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİR MUTLULUK TERAPİSİ OLARAK DÜŞÜNEBİLİRİZ"

Açık havada oynamanın çocukları mutlu ettiğini belirten Doktor Demirtaş, “Çocuğunuz, bırakın toprakla oynasın ama sizin gözetiminiz altında oynasın. Serbest bir arazide koşan, hareket eden çocuğun kendine olan özgüveni artar. Çocukların toprakla oynamaları, hem bedensel hem de ruhsal gelişimlerinin yaşıtlarına göre daha hızlı olmasını sağlayabilir. Çocuğumuzu öğlenin yakıcı sıcaklarından koruyalım. Özellikle öğle saatlerinden önce çocuğu güneş ışığından faydalandırılarak, kemik yapısının güçlendirilmesine yardımcı olabiliriz. Maalesef şehir hayatı, stresin küçük çocuklarda bile görünmesine neden oluyor. Çocuğun ayakları toprağa değmeli. Her insanda olduğu gibi çocuklarımızın da vücudundaki elektriği alacak toprağa ihtiyacı var. Toprak oynamayan bir çocuk, sinirlerine hâkim olamayabilir. Çocukların toprakla, ağaçlarla, hayvanlarla, su ile teması sağlanmalı. Doğayı çocuklarımız için bir mutluluk terapisi olarak düşünebiliriz” dedi.

 

ÇOCUKLARIMIZI KIŞ HASTALIKLARDAN KORUYALIM

Çine Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Demirtaş, toprağın çocuk gelişimindeki faydasının yanı sıra, çocukları kışın hastalıklardan koruma konusunda aile büyüklerinin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Doktor Demirtaş, oda sıcaklığının 24 ile 26 derece arasında olması gerektiğini ifade ederken çok sıcak ortamdan çok soğuk ortama geçişlerde çocukların hastalanabileceğini söyledi. Demirtaş, “Kış aylarında dışarısı soğuk diye kesinlikle evin içerisinde bir tek bile olsa sigara içilmemeli. Çocuklar kalabalık ortamlardan uzak tutulmalı. Dengeli beslenmeleri ve bol meyve tüketmeleri sağlanmalı. Anneler kesinlikle çamaşırlarını ev içerisindeki odalara asmamalı. Klima odadaki havayı kurutabilir, bunun için ara sıra odayı havalandırmalı ya da oda nemlendiricileri kullanılmalı. Çocuk hasta iken okula gönderilmemeli” diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler