25 Nisan 2024, Perşembe

"Kırmızı etleri 6 aydan fazla muhafaza etmeyelim"

29 Eylül 2016, Perşembe 10:40

     


Çineli Veteriner Hekim Mehmet Kaya, kırmızı etin saklama ve tüketim koşulları hakkında bilgi verirken etlerin 6 aydan fazla muhafaza edilmemesi uyarısında bulundu.

 

Kırmızı etlerin saklanması ve tüketilmesi konularında bilgi veren Çineli Veteriner Hekim Mehmet Kaya, büyük ve küçükbaş ayrımı yapmaksızın bütün kesimlerin sağlıklı koşullara sahip mezbahalarda ve veteriner hekim kontrolünde kesilmesi gerektiğini ifade ederken kesilen hayvanın kanının iyi akıtılması gerektiğini, mikroplara en çok üreme imkanı sağlayan ortamın kan olduğunu söyledi.

 

6 AY UYARISI

Hayvanlardan insanlara geçebilen iki yüze yakın hastalık olduğunu belirten Veteriner Hekim Kaya, ''Kırmızı et, beyaz ete nazaran çok kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Hayvan kesildikten sonra iç organlarından ayrıştırılan et, 3 saat dinlendirildikten sonra dipfrizlerde saklanabilir. Kıymaya dönüştürülen kırmızı et 3-5 günde tüketilmelidir. Çünkü parçalanan ette hücre bütünlüğü bozulduğu için etin bozulması da kolay olur. Kuş başı tarzında doğranan etler ise tek seferlik poşetler halinde dipfrizde muhafaza edilmelidir. Çünkü et dipfirizen bir kere çıkarılarak buzu çözüldüğünde tekrar dondurmak çok tehlikelidir ve zehirleme olasılığı fazladır. Birçok yerde kırmızı etin dipfrizde bir yıla yakın bir süre saklanabileceği bilgileri olsa da ben kırmızı etin dipfrizde en fazla 6 ay korunabileceğini düşünüyorum.'' (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler