24 Nisan 2024, Çarşamba

“Kanserden değil geç kalmaktan korkun”

29 Nisan 2015, Çarşamba 11:46

     


Çine Toplum Sağlığı Merkezi Müdür Doktor Mete Erki, kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Kanserden değil, geç kalmaktan korkun” dedi.

 

Meme kanserinin Türkiye için önemli bir sağlık sorunu olup kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olduğunu ifade eden Erki, kadınların erken teşhis ve sağlıklı yaşam için bilgi almak, ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere aile hekimlerinize ve bağlı olduğunuz sağlık evlerine beklediklerini söyledi.

 

Kanserin sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Erki, şöyle konuştu:

“Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. sırada yer almaktadır. Maddi ve manevi külfeti nedeniyle ülke ekonomisinde de ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanserden korunmak, kanseri tedavi etmekten çok daha kolaydır. Bu, kansere neden olan faktörlerden uzak bir yasam ile mümkündür. Kanserle savaşta erken teşhis, en az korunmak kadar önemlidir. Ülkemizde, erken tanı ile önlenebilir kanserlerde tarama yapılabilmesi amacıyla Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. Aydın’da faaliyet gösteren (KETEM) bu alanda ciddi çalışmalarını sürdürmektedir. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile düzenli yapılan tetkiklerle kanserin erken tanı ve teşhisi mümkündür. Böylece hastalığın tedavisi hem fiziksel hem psikolojik hem de maddi açıdan daha kolay yapılabilecektir.”

Doktor Mete Erki konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kalın bağırsak(kolon) kanseri gelişmiş ülkelerde en çok ölüme sebep olan kanserler arasındadır. Türkiye'de de en sık görülen ilk 10 kanser içinde olup önemli bir sağlık sorunudur. Kalın bağırsak içi boş ve genişlemeye müsait bir organ olduğu için buradaki kanserler iyice büyüyüp tıkanıklık veya kanamaya sebebiyet verene kadar belirti vermezler. Bu sebeple kalın bağırsak kanserleri ancak ileri evrede yakalanabilir ve tedaviden çok iyi netice alınamaz. Kalın bağırsak nispeten kolay erişilebilir bir organdır ve bu bölge kanserleri tarama testleri ile tespit edilebilir. Tarama programları ile henüz kansere dönüşmemiş bağırsak polipleri (saplı bağırsak benleri) ve erken dönem kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkün olabilmektedir. Bu tarama için uygulanan yöntem 50-70 yaş arası kadın ve erkekler için iki yılda bir tekrarlanacak olan gaitada gizli kan (GGK) testidir. Bu test Aile Hekimlikleri ve Aydın KETEM de ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Meme kanseri Türkiye için önemli bir sağlık sorunu olup kadınlarda en sık rastlanan kanserdir. Meme kanserini erken safhada yakalayabilmek ve meme kanserlerinden ölümleri azaltmak adına mamografi ile meme kanseri tarama programı yürütülmektedir. Tarama kapsamında 40-69 yaş arasın kadınların iki yılda bir mamografi ile görüntülenmektedir. Mamografi taramaları Aydın KETEM'de ücretsiz olarak yapılmakta veya KETEM tarafından yönlendirilmektedir. Yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanserinin yüzde 99.9 'unda HPV virüsü tespit edilmiştir. HPV virüsü tespit edilmesi ise kişinin kanser olduğunu değil, kanser olma riskini ortaya koymaktadır ve bu kişiler daha ileri bir şekilde tetkik edilerek erken tanı ve tedavi ile yaşam süresinin ciddi bir şekilde uzaması sağlanmaktadır. Bu sebeple bu test kişide sadece rahim ağzı kanseri olup olmadığını değil, rahim ağzı kanseri olabilme olasılığını ortaya koyması ve önlem alınmasını sağlayabilmesi sebebiyle çok değerlidir.30-65 yaş arası tüm kadınlara uygulanması gereklidir. Bu test 5 yılda bir tekrarlanır Bu test Aile Hekimlikleri ve Aydın KETEM’de ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Belirtilen yaş grubundaki tüm vatandaşlarımızı erken teşhis ve sağlıklı yaşam için bilgi almak; ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere aile hekimlerinize ve bağlı olduğunuz Sağlık Evlerine bekliyoruz.” (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler