18 Nisan 2024, Perşembe

Oruç için sakıncalı hastalıklar

28 Haziran 2014, Cumartesi 15:39

     


Çine Toplum Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Nazım Uzunca Ramazan'da oruç tutmak isteyen hastaları uyararak, oruç için sakıncalı hastalıklar hakkında bilgiler verdi.

 

Ramazan ayında bazı özel durumu olan hastaların oruç tutmasının sakıncalarına dikkat çeken Aile Hekimi Uzunca, parkinson, alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, kronik böbrek yetmezliği olan, yaşlı ve vücutça düşkün, düzenli olarak ilaç kullanması gereken, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde bulunan kişilerin, hamile veya çocuk emziren annelerin oruç tutmalarının sakıncalı olabileceğini söyledi.

 

ŞEKER HASTALARI DİKKAT

Yaz ayları olması nedeniyle diyabet hastalarının da oruç tutmalarının, sağlık açısından tehdit oluşturabileceğini ifade eden Uzunca şunları söyledi:

 

"Bu yıl Ramazan’ın Temmuz ayına denk gelmesi nedeniyle, özelikle bölgenin sıcaklığı göz önünde bulundurulduğunda şeker hastalarının bu ayda çok dikkat etmesi gerekiyor. Hastaların şeker durumlarına göre, oruç tutup, tutmayacaklarına uzmanlar karar vermelidir. Günde 4 kez insülin kullanan bir hastanın, Ramazan ayında oruç tutması pek mümkün değildir. İnsülin kullanan hastalar eğer oruç tutsalar kan şekerinin düşmesine ve hayati tehlikeyle karşı karşıya kalacak durumlara neden olur. Bir diğer husus ise, şeker hastalığına eşlik eden hipertansiyon olması nedeniyle bu aylarda 16 saatlik bir susuzluk durumu, böbreklerde kan akımı nedeniyle hastaların hem tansiyonları yükselip, böbrek fonksiyonları da bozulmaya neden olur. Bu hastaların Temmuz ayı sıcak geçen günlerde susuz kalmaları doğru bir tercih değildir. Aynı zamanda kalp, böbrek, tansiyon hastalarının da oruç tutmaları sakıncalı olabilmektedir." (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler