25 Nisan 2024, Perşembe

Ramazanda beslenmenize dikkat edin

26 Mayıs 2017, Cuma 18:38

     


Ramazan ayında beslenme düzeninde meydana gelecek değişikliklerden metabolizmanın olumsuz etkilenmemesi için oruç tutmak isteyen vatandaşlara bir takım uyarılarda ve tavsiyelerde bulunan  Çine Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Ali Mustafaoğlu, oruç tutarken doğru gıda seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyledi. 

 


Aydın’ın Güney Ege gibi sıcak bir bölgede bulunduğuna vurgu yaparak, oruç tutmak isteyen Aydınlıları Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmeleri için beslenme konusunda bilgiler veren Çine Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Ali Mustafaoğlu, özellikle yaşlılar, kronik hastalığı bulunan kişiler, hamile ve emziren kadınların oruç tutmak istemeleri üzerine hekimlerinin mutlaka tavsiyelerine başvurmaları gerektiğini bildirdi. 

 

"SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİ"
Çine Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Doktor Ali Mustafaoğlu, oruç tutmak isteyenlere şu bilgileri aktardı: Oruç tutarken, sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli. Porsiyonlar çok fazla abartılmamalı. Sahur ihmal edilmemeli. İftar ile sahur arası zamanı çok uzatmamalı ki vücut glikoz düzeyini kolay ayarlasın. Ayrıca sindiriminde çok fazla su tüketilen yağlı ve tuzlu gıdalar sahurda tercih edilmemeli. Tatlı olarak hamurlu değil, sütlü tatlılar tercih edilmeli. Oruçlu kişi gün içerisinde çok fazla hareket etmekten kaçınmalı. 

 


SIVI KAYBINA DİKKAT
Yaz ayı olması sebebiyle sıcaklıktan ötürü sıvı kaybı artmakta. Normal şartlarda bir günde insan terle, idrarla ve deri yolu ile 2 litre sıvı kaybeder, yaz aylarında bu kayıp artar. Bu kaybın karşılanması gerekmektedir. Yeterli sıvı alınmadığı takdirde, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi hadiseler yaşanabilir. Günde en az 2,5 litre su tüketilmeli ve tüketim de bir anda değil iftar ve sahur arasındaki zamana yayılmalıdır. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler