25 Nisan 2024, Perşembe

İhmal edilirse ölümcül olabilir

25 Mart 2017, Cumartesi 15:34

     


Çine Toplum Sağlığı Merkezi, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısı ile yazılı basına açıklaması yaptı. Açıklamada tüberküloz hakkında detaylı bilgi verilirken, tedavisinin mümkün olduğu ancak tedavi edilmediği ya da eksik uygulandığı takdirde ölümcül olabileceğine vurgu yapıldı.

 

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısı ile Çine Toplum Sağlığı Merkezi tarafından gerçekleştirilen yazılı basın açıklamasında tüberküloz (verem) hakkında şu bilgiler verildi:  Mycobacterium tuberculosis adında bir mikropla bulaşan, her ırkta ve her yaş grubunda hastalık oluşturabilen bir hastalıktır. En çok akciğerlerde yerleşen bu mikrop tüm organlarda hastalık oluşturabilmekte ve bu organlarda ciddi hasara neden olabilmektedir. Tedavisi eksiksiz uygulandığında nerdeyse  %100 tedavi edilebilen bu hastalık, tedavi edilmez ya da eksik tedavi uygulanırsa maalesef ölümcül olabilmektedir. Hiç tedavi görmemiş hastaların yada düzenli tedavi olmamış hastaların öksürük hapşırıkla akciğer yada larenks(gırtlak) ta ki mikropları çevreye yaymaları ve bu yayılan, havada asılı kalan mikropları sağlam insanların nefesle akciğerlerine taşımaları sonrasında bulaş olmaktadır. Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile uzun süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile bulaşma hızla sona erer. Bulunduğumuz ortamı sürekli havalandırmakla bulaş riskini azaltmış oluruz.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

   Verem mikrobu vücuda girdikten sonra hemen hastalık yapmayabilir ve belirti vermeyebilir.Bu süreç aylar-yıllar sürebilir.Mikrop ,vücut savunma sistemi tarafından hapsedilir ve bulgu vermez ancak vücut yine de enfektedir.Bulgu vermeyen bu durum muayene ile tesbit edilemez ancak ve ancak PPD testi ile tesbit edilebilir. Vücut bağışıklığı düştüğünde(Ağır hastalık ,ameliyat,kanser,ağır stres durumu,AIDS) hapsedilen mikrop aktif hale geçer ve hastalık bulguları yavaş yavaş ortaya çıkar.. Organlarda ciddi hasara sebep olur ve şikayetler yerleştikleri organa göre değişir.Ancak en sık akciğeri tuttuğu  için genellikle öksürük balgam  ile ortaya çıkar. Diğer sık görünen şikayetler, göğüs ağrısı, gece terleme, hafif ateş, kilo kaybı, iştahsızlık. Yakınmalar genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da sigara ya da başka bir nedene bağlar yakınmalarını. Doktora başvuru gecikince, hastalık akciğerleri ya da tutulan diğer organları tahrip eder. Özellikle öksürük ve diğer yakınmaları olan hastaların gecikmeden verem savaşı dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.

 

VEREMİN TANISI NASIL KONULUR VE TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR ?

Klinik muayenesi şüpheli olan hastalardan ilk olarak akciğer filmi istenir ve bu çekilen grafi sonucunda veremi düşündüren hastalardan balgam ya da diğer vücut sıvılarından örnek alınır ve mikroskop altında incelenen örnekle kesin tanı konulabilir. Verem savaşı dispanserlerinde tanı işlemleri, tedavi, ilaçlar ve takip ücretsizdir. Tüberkülozun tedavisinde çok güçlü ilaçlar vardır. Bu ilaçları, ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri ücretsiz verir. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek için tedavide dört ilaç kullanılmaktadır. Verem mikrobu çok yavaş çoğaldığından, ilaçları çok daha uzun süre kullanmak gerekir. Tedavi süresi altı aydır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresi uzatılabilir. Hastayı iyileştiren tedavi hastanın sağlığı yanında toplum sağlığı açısından da son derece önemlidir. Bulaşıcı bir hastalık olan veremle savaşın en önemli yöntemidir. Bu nedenle, tedavinin düzenli sürdürülmesi ve tamamlanması zorunludur. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Böylece hastalığın bulaşması azaltılmış olur. Çocukları korumak için 2 aylıkken BCG aşısı uygulanır. Hasta yakınlarına bulaşmayı engellemek için koruyucu tedavi uygulanmaktadır. (GÜLSER BAŞKURT)







 
Son Eklenen Haberler