25 Nisan 2024, Perşembe

Çine'de 62 bin 975 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı

10 Haziran 2014, Salı 17:36

     


Çine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çine İlçe Müdürü Özkan Atıgan, ilkbahar şap aşılama sürecinde ilçedeki 62 bin 975 adet büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldığını açıkladı.

(GALERİ İÇİN FOTONUN ÜZERİNİ TIKLAYIN)

Hastalık hakkında bilgiler veren İlçe Müdürü Özkan Atıgan, "Şap hastalığı virüsü hasta hayvanlar ile hastalığa hassas hayvanlar arasında direkt temasla, et, süt, bakıcı, araç ve hava gibi aracılar ile bulaşır. Aşılama çalışmalarının amacı bu anlamda hastalığın bulaşmasının önlenmesidir. Şap hastalığı, meydana getirdiği ekonomik kayıplar ve nedenler ile hayvancılığın en önemli problemlerinden birisidir" dedi.

 

İlçede bu hastalığa karşı yoğun ve titiz bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Atıgan, şunları söyledi:

"İlçemizde 2012 yılı bahar aylarında çıkan Şap Hastalığı yetiştiricilerimize ve ilçe ekonomisine büyük kayıplar yaşatmıştır. Aynı sıkıntıların yaşanmaması için ilçe müdürlüğümüz tarafından 2014 yılı ilkbahar şap aşılama çalışmaları yoğun ve titiz bir şekilde yapılarak tamamlanmıştır. Aşılama kampanyası süresince ilçemizde hayvancılık yapılan tüm mahallelere gidilip büyükbaş hayvanların aşılamaları sağlanmıştır. İlkbahar şap aşılama kampanyası 71 mahallede 62 bin 975 adet büyükbaş hayvan ile tamamlanmıştır. Hastalıkla mücadele kapsamında yapılan yoğun aşılama çalışmalarıyla hastalığın çıkmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde ve ilçemizde her yıl görülmekte olan Şap Hastalığı hayvanlarda et ve süt veriminde büyük kayıplara, genç hayvanlarda ölüme, gebe hayvanlarda ise yavru atmaya neden olmaktadır. Bu hastalıkla mücadele etmek için ilk başta hastalığa duyarlı hayvanların 2 aylıkken birinci, bir ay sonra ikinci rapel aşılamasının yapılması gerekmektedir. Sonraki her altı ayda bir aşıma rutin olarak devam edecektir. Bu nedenle 2014 sonbahar şap aşılama rapel aşılama olarak devam edecektir. Unutulmamalıdır ki düzenli olarak aşısı yapılan hayvanlar hastalığa yakalanmazlar." (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler