28 Mart 2024, Perşembe

Verem hastalığının 8 belirtisine dikkat!

10 Ocak 2019, Perşembe 15:08

     


Çine İlçe Sağlık Müdürü Ensar Uygun, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle yapmış olduğu açıklamasında verem hastalığı hakkında bilgiler verdi. Doktor Uygun, hastalığın solunum yoluyla kolayca bulaşabildiğine dikkat çekti.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Çine İlçe Sağlık Müdürü Ensar Uygun, 05-11 Ocak tarihleri arasının "Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" olduğunu belirtti. Uygun, yapmış olduğu açıklamasında halk arasında verem olarak adlandırılan Tüberküloz hastalığının kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıktan biri olduğuna dikkat çekti.

 

İlçe Sağlık Müdürü Ensar Uygun, açıklamasında şunları söyledi:

"Tüberküloz yani halk arasında bilinen adıyla verem, kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıktan biri olarak biliniyor. Ülkemizde “İnce hastalık”  adıyla da bilinen tüberküloz, solunum yoluyla kolayca bulaşabiliyor. Tüberküloz bakterisi kişinin bağışıklığının en zayıf anını kolluyor ve hastalık ortaya çıkıyor. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi, ilik veremi gibi. Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına B.C.G. aşısı denir. B.C.G. aşısı yapıldığında verem mikropları vücudumuza girse de bizi hasta etmezler. Son yıllarda verem hastalığı ile yapılan savaş başarıya ulaşmış, hastalık önemli ölçüde azalmıştır. Yurdumuzda veremle savaşmak, kişilerin vereme yakalanmasını önlemek, hasta olanları sağlığa kavuşturmak amacı ile Verem Savaş Dernekleri kurulmuştur. Verem Savaş Dernekleri; halkı verem tehlikesine karşı uyarır. Onları bu konuda aydınlatır. Hastalanmamak içi neler yapılması, nelerin yapılmaması konusunda bilgi verir."

 

ÖKSÜRÜĞÜ HAFİFE ALMAYIN!

Çine İlçe Sağlık Müdürü Uygun hastalıktan korunmak için, havasız yerlerde kalınmaması, dengeli beslenilmesi, verem aşısının yapılması, hastaların eşyalarının kullanılmaması, öksüren, hapşıran insanlardan uzak durulması ve açık temiz havalarda dolaşılmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken; uzun süren kuru öksürük, göğüs ağrıları, iştahsızlık, akşamları yükselen ateş, halsizlik, kilo kaybı, ileri vakalarda nefes darlığı, öksürük ile ağızdan kan gelme gibi belirtilerinin olduğunu ifade etti.

 

"VEREM TEDAVİSİNDE KULLANILAN TÜM İLAÇLAR ÜCRETSİZDİR"

Verem tanısı konulan hastanın derhal tedavi aşamasına başlaması gerektiğini söyleyen Doktor Uygun, "Tedaviye hemen başlandığı koşulda hem hasta en kısa sürede sağlığına kavuşur, hem de etrafındaki insanlara hastalığı bulaştırma riski ortadan kalkar. Verem hastalığının tedavisi diğer enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak uzun sürelidir. Tedavi başlangıcında dört çeşit ilaç birlikte kullanılır. Tedavi mutlaka bu konuda uzmanlaşmış hekim ya da verem savaş dispanseri kontrolünde sürdürülmeli. Tedavide yapılan bazı hatalar verem mikrobunun kullanılan ilaçlara direnç kazanmasına neden olabilir ki; bu durumda hem tedavi süresi uzatmakla birlikte tedavi maliyetini de arttırır. Verem tedavisi en az altı ay devam etmeli, ancak tedaviyi takip eden hekim gereğinde bu süreyi sekiz aya kadar uzatabilir. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir" diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler