19 Nisan 2024, Cuma

Musluklardan kanser akmasın!

8 Ağustos 2015, Cumartesi 07:30

     


Çineli Seyfi Açıkgöz, ilçenin bazı içme suyu şebeke borularının asbestli olduğunu ve acilen bu boruların değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Tüm dünya tarafından bilinen, insan sağlığına zararlar veren ve kanserojen bir madde olduğu tespit edilen asbest maddesinin bulunduğu borular ortadan kalkıncaya kadar mücadelesine devam edeceğini açıklayan Açıkgöz, Sağlık Bakanlığı ve ASKİ’yi göreve davet etti.

Eşinin iki defa farkında olmadan çeşmeden adan kirli su ile yemek yaptığını ve o yemeği dökmek zorunda kaldıklarını söyleyen Açıkgöz, “Musluklardan kanser akmasın” dedi.

ŞİKAYETLER ÇOK SAYIDA

Asbestli borulardan ilçenin kurtulması için sonuna kadar mücadele edeceğini söyleyen Açıkgöz, konuyu Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ile görüştüğünü, Başkan Dinçer’in kendisine olayın farkında olduğunu, çözeceklerini ancak bu sorunun giderilmesinin uzun vadede yapılması gereken bir iş olduğunu dile getirdiğini söyledi. Toplum Sağlığı Merkezi ile de irtibata geçtiğini söyleyen Açıkgöz, merkez yetkililerinin kendisine vatandaştan bu konuda çok şikayet aldıklarını fakat kendilerinin de bir sınırları olduğunu, bu sorunu belediye yetkililerine iletmeleri gerektiğini söylediklerini ifade etti.

“KİRLİ SUYA TAHLİL İSTİYOR”

Şebeke suyuna bağlı çeşmeden akıttığı kirli suyu bir pet şişenin içerisinde muhafaza eden Açıkgöz, suyun incelenmesi için yetkililere göndereceğini dile getirirken, asbestli borulardan gelen suyu halkın kullanmasına mani olmayan yetkilileri kınadı. Halkın sağlığı için acilen asbestli boruların değiştirilmesi gerektiğini belirten Seyfi Açıkgöz, bu konuda ASKİ’yi göreve davet etti.

ASBEST NEDİR?

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir. Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içe suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’ya yol açan asbest, aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler