28 Mart 2024, Perşembe

“AIDS en çok 25-34 yaş gruplarında görülüyor”

1 Aralık 2016, Perşembe 08:51

     


1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Çine İlçe Sağlığı Müdürü Dr. Mete Erki, yazılı bir basın açıklaması yaptı. Erki ,”AIDS en çok 25-34 yaş gruplarında görülmektedir” dedi.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Erki, şöyle konuştu: “Dünya AIDS Günü her yıl 1 Aralık tarihi olarak kabul edilmiştir. Bu gün HIV virüsünün yayılması ve AIDS hastalığının artışına karşın bilincin yükseltilmesi amacına adanmıştır. AIDS, dünyanın en yaygın yıkıcı hastalıklarından biridir. Bu hastalığa sahip olan ve taşıyanların arasında çocuklar da vardır.

 

BELİRTİLERİ

HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri, kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre birkaç yıl, hatta bazen daha uzun süre sonra ortaya çıkar. HIV bulaştığı vücutta çeşitli hücrelere yerleşerek çoğalır. Zarar gören hücreler giderek azalır ve bunun sonucu olarak vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar. Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür. Tüberküloz, pamukçuk, diğer bakteri ve mantar hastalıkları fırsatçı iltihaplar ortaya çıkar. Kişide bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir. Kesin tanı için anti-HIV (ELISA) testi yapılır.

 

AIDS NASIL BULAŞIR?

Hastalığın korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, gebelik ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu gibi nedenlerle bulaşabildiği anlatılarak, bu nedenle HIV enfeksiyonunun, erişkinlerin yanı sıra tüm yaş gruplarında görülebildiğine işaret edildi. Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileriyle bu hastalıktan ölümlerin azaldığı belirtilerek, ilaç tedavisi ile bulaşıcılığın azaldığı, gebelik sırasında uygulanan tedaviyle HIV virüsü taşıyan anneden bebeğe hastalık bulaşması engellenebilir.

 

2014'TE 2 MİLYON KİŞİ HIV ENFEKSİYONUNA YAKALANDI

 

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2014 yılı raporuna göre, dünyada 2014 yılı içinde yaklaşık 2 milyon kişinin HIV enfeksiyonuna yakalandığı, 36,9 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu tespit edilmiş ve 1,2 milyon kişi AIDS nedeni ile ölmüştür.

 

SON 30 YILIN VAK'A SAYILARI

 

Trükiye’de 1985 yılından günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vak'a sayısı, toplam 11 bin 109'dur. Vak'aların yüzde 75'i erkek, yüzde 25'i kadın olup, yüzde 16,2'si yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vak'aların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 yaş grubudur.

 

YÜZDE 52'Sİ CİNSEL YOLLA BULAŞTI

 

Bulaşma yoluna göre dağılımına bakıldığında, vak'aların yüzde 52'si cinsel yolla bulaşmaktadır. Yüzde 1,9'u bulaşma yolu damar içi madde bağımlılığı olarak bildirilirken yüzde 44'ünün bulaşma yolu bilinmemektedir.

 

2015 yılı 30 Kasım'a kadar bin 445 HIV, 80 AIDS vak'ası bildirilmiştir. Bu vak'aların yüzde 14,7'si yabancı uyruklu olup, yüzde 83'3 erkektir. 2015 yılında bildirimi yapılan vak'alarda; 25-29 ve 30-34 yaş grubunda olanlar diğer yaş gruplarına göre daha fazla sayıdadır.

 

KORUNMA ÖNLEMLERİ TEDAVİDEN ÇOK DAHA ETKİLİ

 

En sık görülen bulaşma yolunun cinsel temas ve bunların çoğunun da heteroseksüel ilişki olması nedeni ile korunma büyük önem taşımaktadır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. Diğer bir bulaşma yolu olan kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma amacı ile 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılması HIV geçiş riskini en aza indirmektedir.

 

HİJYENİK OLMAYAN DÖVME VE PIERCING DE RİSK TAŞIYOR

 

Ayrıca, dövme ve piercing gibi uygulamaların temiz ve steril koşullarda yaptırılması, vücuda takılan delici, kesici özellikli takılar ortak kullanılmaması, tek kullanımlık steril enjektör kullanılması HIV bulaşma riskini azaltmaktadır. Hastalık, virüsü taşıyan kişilerle birlikte oturmak, yemek yemek, aynı iş yerinde çalışmak, aynı okulda okumak, el sıkışmak, tokalaşmak, telefon, kitap, defter gibi araçları, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz.

 

ETİK KURALLARA VE İNSAN HAKLARI GÖZETEN YAKLAŞIMLAR

Sağlık Bakanlığı'nın etik kurallar ve insan haklarını gözeten yaklaşımlar doğrultusunda ve Dünya Sağlık Örgütü öneri ve uygulamaları takip edilerek, konunun tüm taraflarını kapsayacak bir bakış açısı ile çalışmalarını işbirliği ve dayanışma içinde sürdürmeye etmektedir.”

 

Virüsle savaşmanın en etkili yolun ondan korunmak olduğu vurgulayan Erki, “HIV/AIDS hastalığının yayılımının önlenmesi amacıyla toplumda ve yüksek riskli davranışta bulunan gruplarda korunma ve önleme çalışmalarına öncelik verilmesi, HIV ile yaşayan kişilere yönelik ayrımcılık ve damgalanmanın önlenmesi, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri, HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz biçimde ulaşmasının sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması için çalışmalar yürütülmektedir” dedi. (GÜLSER BAŞKURT)







 
Son Eklenen Haberler