26 Nisan 2024, Cuma

Çöğürlük Kalesi’nin gizemi çözülmeyi bekliyor

28 Temmuz 2015, Salı 17:01

     


Çine'nin Çöğürlük Mahallesi’ndeki en eski yapı, mahallenin batısında Bahçearası Mahallesi tarafında Asaraltı Tepesi Mevkii’nin hemen üstünde Kale Bucağı olarak bulunan yerde kurulu olan Çöğürlük Kalesi.

Tamamen taş bir yapı olan kalenin ne zaman, kimler tarafından yapıldığı, hangi amaçla kullanıldığı gibi soruları cevaplayacak hiçbir bilgi yok.

Mahalle Muhtarı Cavit Uyar, “Köyümüzün geçmişi hakkında bilgi olmadığı gibi, Çöğürlük Kalesi’nin geçmişi hakkında hiçbir bilgi yok. Kalenin içinde bulunan büyük bir delik var. O deliğin tünel girişi olduğu ve bir ucunun Doğanyurt Mahallesi’nde bulunan Alabanda Antik Kenti’nde bulunduğu halk arasında koşuluyor fakat bu da net bir bilgi değil” dedi.

DEFİNECİLER TALAN ETTİ

Dış çevresi büyük bir taş duvarla çevrili olan yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda kurulu olan kalenin içinde de taş duvarlarla örülü bölümler bulunuyor. Tarihçesi hakkında hiçbir somut bilgi olmayan Çöğürlük Kalesi hakkında edinilen tek somut bilgi ise; “Definecilerin talanı.”

Kalenin içinde ve dışında yapılan define bulma amaçlı onlarca kazı ile tahrip edilen yapının koruma altına alınması ve gizeminin çözülerek köyün ve bölgenin tarihine ışık tutması için arkeolojik çalışma yapılması bekleniyor. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler