25 Nisan 2024, Perşembe

Sabır isteyen sanat: Katı

10 Haziran 2014, Salı 12:24

     


Çine Halk Eğitim Merkezi tarafından 2013-2014 eğitim sezonunda açılan Katı Sanatı Kursu'nda kursiyerlerin 8 ay boyunca gerçekleştirmiş oldukları Katı Sanatı eserleri sergi ile görücüye çıktı. Katı Sanatı hakkında bilgiler veren Kurs Öğretmeni Cavidan Demirel, Katı Sanatı'nın çok sabır isteyen bir sanat olduğuna vurgu yaptı.

(GALERİ İÇİN FOTONUN ÜZERİNİ TIKLAYIN)

Çine Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen sergi açılışına Çine Müftüsü Feyyaz İdin, Çine Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bakırcı, Çine Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sadık Yavuzkan, Çine Belediye Meclis Üyesi Ali Kırmızıgül ve birçok davetli katıldı. Kursiyerlerin el emeği göz nuru olan ve sabırla yaratılan eserler davetlileri adeta büyüledi.

Kurs hakkında bilgi veren Kurs Öğretmeni Cavidan Demirel, Katı Sanatı'nın çok sabır isteyen zahmetli bir sanat olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Katı Sanatı çok sabır isteyen bir sanattır. Katı kelimesi sözlükte kesmek anlamına geliyor. Katı sanatı ise, kağıt veya deri üzerine çizilmiş yazı, motif veya şekli oyup çıkartarak bir başka kağıt veya deri zemine yapıştırma yoluyla gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır ve üç boyutludur. Sanatımızda ebru kağıtları, aharlı kağıtlar, boyadığımız kağıtlar, hazır fantazi kağıtlar kullanırken, kesmek için ucu kıvrık küçük makas ve kretuar dediğimiz sanat bıçaklarını kullanıyoruz. Yapıştırıcı olarak da silikon kullanıyoruz"

OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE

Katı Sanatı'nın geçmişinin Osmanlı İmparatorluğu'na dayandığını söyleyen Demirel, "Katı Sanatı'nın geçmişi 15. Yüzyıla kadar dayanıyor. Osmanlı imparatoru Fatih Sultan Mehmet döneminde sanatkarlar padişaha verdikleri değeri ve becerilerini sunmak için geliştirilmiş bir sanattır" dedi.

Kursta Katı Sanat eserlerinin yanı sıra, kursiyerler tarafından yapılan dekoratif ürünler de sergilendi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler