18 Nisan 2024, Perşembe

Antik kent tescillenmeyi bekliyor

7 Ağustos 2015, Cuma 16:00

     


Çine’nin Karanfiller Mahallesi’nde Dibeklik Mevki’de bulunan Ekrem Yılmaz’a ait zeytinliğin içindeki antik kentte arkeolojik araştırmalar yürütülmesi isteniyor.

Daha çok Necrapol (Mezar) ağırlıklı olan antik kentten kalma kalın yapı taşlarının, iki bin yıl önce Geç Helenistlik dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Bugün zeytinlik duvarı görevi gören antik yapıda seramikler ve toprak altında kalan oluklar dikkati çekiyor. Yol çalışmaları sırasında buradan çıkan bir yazıt bulunduğu söyleniyor. O yazıtın Roma İmparatoru Agustos'a ithaf edildiği belirtiliyor.

Antik kentin adının ne olduğu ile ilgili bir bilgiye ulaşılamıyor. Gerga gibi fakat Gerga’dan daha küçük olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca bu antik köyün bulunduğu yerin karşısındaki dağlarda da o dönemde şaraplık üzüm yetiştirildiği ve bu üzümlerin sıkımı için kullanılan yapıtların da kalıntılar arasında bulunduğu ifade ediliyor.

Karanfiller Mahallesi’nde bulunan bu antik kent hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşılabilmesi için, öncelikle Aydın Müze Müdürlüğü tarafından tescilinin yapılması ve daha sonra Arkeolojik araştırmalar yürütülmesi gerekiyor.

Yürütülecek çalışmaların hem köyün, hem de bölgenin tarihine ışık tutması açısından son derece önemli ve acil olduğu vurgulanıyor. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler