29 Mart 2024, Cuma

Musalli ilgi bekliyor

30 Temmuz 2014, Çarşamba 11:48

     


Çine Bölüntü Mahallesi Mahalle Mezarlığı’nın hemen yanı başındaki alanda her Ramazan Bayramı’nın ilk günü gerçekleştirilen ve halk dilinde, “Musalli Bayramı” olarak bilinen gelenek yüzyıllardan beri yaşatılıyor. Vatandaşlar, böyle bir yere yetkililerin ilgisiz kalmasından şikayetçi.

 

 

Yaklaşık 20’ye yakın mahalle halkının toplanarak bayramlaştığı Musalli alanı, mahalleye 1 kilometre uzaklıkta mahalle mezarlığına yakın bir yerde kuruluyor. Mahalle Halkı'nın ve komşu mahallelerden gelen vatandaşların burada Bayram Namazı'nı kılması ile başlayan Musalli, gün boyunca binlerce kişinin ziyaretiyle sürüyor.

 

Musalli ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Musalli geleneği İslamiyet’in ilk yıllarına dayanıyor. Hazreti Muhammed’in Müslümanların çok görülmelerini sağlamak için bayram namazlarında bir yerde toplanmasını sağlamak için başlattığı bir gelenek olarak biliniyor.

 

BAYRAMA RENK KATIYOR

İslam dünyasına İslamiyet’in ilk yıllarında giren Musalli geleneğinin Bölüntü Mahallesi’nde ne zaman başladığı konusunda hiçbir tarihi bilgi yok.

Bayram Namazı ile birlikte başlayan Musalli Bayramı, gün boyunca süren ziyaretçi akını ile devam ediyor. Bölgede yaşayan insanlar için ve Musalli alanına ziyarete gelenler için, verdiği huzur ortamıyla bayrama ayrı bir renk katıyor. Musalla alanına sergi açan onlarca seyyar satıcıların, köftecilerin ve ‘iğne atsan yere düşmez’ diye tabir edilebilecek bir kalabalık ortamın oluşturduğu bir bayram yeri olan Musalli alanında geçtiğimiz yıllarda Çine Avcılar Kulübü tarafından atış yarışmaları da düzenleniyordu. Bilinçsiz bir şekilde atış yapanların sayısı çoğaldığı için Çine Avcılar Kulübü bu yarışmayı düzenlemiyor.

 

ESKİSİ GİBİ RAĞBET YOK

Ramazan Bayramı yaz aylarına denk geldiği için Musalli eskisi gibi çok fazla kalabalık olmuyor. Vatandaşlar, Musalli'ye gelse bile çok fazla zaman geçirmiyor. Musalli alanının, Mesire alanına dönüştürülmesini isteyen vatandaşlar, bu yerin ağaçlandırılarak, gelen insanların daha rahat vakit geçirebileceği bir ortam haline getirilmesini istedi. Vatandaşlar, yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmalarını istedi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler