29 Mart 2024, Cuma

Cumhuriyet Bayramı Çine'de de kutlandı

29 Ekim 2016, Cumartesi 14:51

     


Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Çine’de de törenlerle kutlandı.

 

 

Çine'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Yüksel Yalova Stadı'nda gerçekleştirildi. Kuva-yı Milliye’nin merkezi Çine’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Teke yöresi halk oyunları sergilenirken efeler sahne almadı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen kutlamalarda olduğu gibi bu yıl da efeleri izleyemeyen vatandaşlar, ‘Efe diyarında efe neden oynamıyor’ diye tepki gösterdiler.

 

“CUMHURİYET İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR”

Törende öğrencilerin okuduğu Cumhuriyet şiirlerinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çine Kaymakamı Özkan Demir yaptı. Demir şunları söyledi: ''Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan, toprakları kağıt üzerinde paylaşılmış ve ülkesinin pek çok yeri işgale uğramış olan, türlü imkansızlıklar içindeki büyük milletimiz, büyük Atatürk'ün önderliğinde tarihte eşine az rastlanan ve pek çok millete örnek olmuş bir kurtuluş mücadelesi vermiştir. Kurtuluş Savaşımız uzun süredir yenilgi yüzü görmeyen ve dünyaya efendilik taslayan ittifak halindeki birden çok emperyalist devlete karşı verilmiş bir bağımsızlık mücadelesidir. 1. Dünya Savaşı şımarıklığı ile hareket eden bu devletler Osmanlı'dan arda kalan Anadolu topraklarımızı işgal etmek istemiş ve tüm tarihi boyunca özgür ve bağımsız yaşamış milletimizin boynuna esaret zinciri takmak istemişlerdir. Vatan topraklarından atılmak istenen Türk milleti 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulmasıyla yeniden doğmuştur. Cumhuriyet, milletimizin tarihsel çıkış yoludur. Askeri ve siyasi bir deha olan Mustafa Kemal Atatürk önder kişiliği ile bu yolun dünya ile birleşmekten uluslararası yarıştan kopmamaktan, bilim ve çağdaşlıktan geçtiğini işaret etmiştir. 'Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır' diyen büyük Atatürk’ün en büyük eseri laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’dir. Kuşkusuz ülkemiz, değişen dünya stratejileri, içte ve dışta bölücü terör başta olmak üzere sorunlarda yaşamaktadır. 15 Temmuz gecesi yaşadığımız dış güçlerin güdümündeki EFTÖ terör kalkışması da bu sorunların bir tezahürüdür. Halkımız ve aziz milletimiz 15 Temmuz gecesi canı ve kanı pahasına Cumhuriyetine ve iradesine sahip çıkmış, hâkimiyetin kayıtsız şartsız milletimize ait olduğunu dosta, düşmana ve tüm dünyaya geçmişte olduğu gibi bir kez daha göstermiştir.''

Yüksel Yalova Stadı'nda gerçekleştirilen törene, Çine Kaymakamı Özkan Demir, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine Cumhuriyet Başsavcısı Nazlı Sertap Yalçın, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Soydan Hekim, Çine Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ali Dinçer, Çine Milli Eğitim Müdürü Sait Şakir Üstündağ, Çine Müftüsü Feyyaz İdin, Askerlik Şube Başkanı Cuma Ali Nacak, Çine Emniyet Müdürü Ali Ridyan, CHP Çine ilçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin, ilçedeki tüm okullardan temsilci öğrenciler ve öğretmenler ile kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler