24 Nisan 2024, Çarşamba

Centilmenler köyü

29 Mayıs 2015, Cuma 08:24

     


Aydın’ın Karpuzlu iİçesi Yahşiler Mahallesi’nde bütün erkekler özel günlerde yakalarına veya kulaklarına çiçek takarak geziyorlar. Kız isteme, söz kesme, nişan, düğün, resmi ve dini bayramlarda çiçek takmadan evden çıkmayan erkekler, eşlerini de hiçbir zaman çiçeksiz bırakmıyorlar. Köyde her evin bahçesinde veya avlusunda mutlaka çiçek dikiyorlar.

 

Erkeklerin çiçek takmasının asırlardır köylerinde gelenek olduğunu belirten Karpuzlu Yahşılar Mahallesi’nde yaşayan Necati Günay (61), 43 yıllık evli eşi Sevim Günay’ı istemeye gittiklerinde, söz kesmede, düğünde ve nişanda kendisinin ve tüm erkeklerin yakasında çiçek bulunduğunu söyledi. Eşine her zaman çiçek verdiğini ve sevgilerinden bir şey eksilmediğini belirten Günay, “Köyümüzde her evin bahçesinde veya avlusunda mutlaka çiçek bulunur. Bizim köyümüzde gençler yaşlılar özel günlerde, bayramlarda kutlamalarda kulaklarına veya yakalarına mutlaka çiçek takarlar. Kız istemeye giderken, söz kesilirken, nişanda ve düğünde de her erkekte mutlaka çiçek vardır. Buz bizim buralarda asırlardır devam eden bir geleneğimizdir” dedi.

 

Eşinin kendisine sürekli çiçek hediye ettiğini bildiren Semim Günay, 43 yıllık evliliklerinde eşinin özel günlerde hep yakasına veya kulağına çiçek taktığını ve kendisine çiçek hediye ettiğini, köylerindeki erkelerin bu konuda çok duyarlı olduğunu söyledi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler