20 Nisan 2024, Cumartesi

Muhtarlar Bağ-Kur primlerinin devlet tarafından ödenmesini istiyor

26 Eylül 2016, Pazartesi 09:38

     


Çine Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Kamil Şenoğlu ve Şef Nezahat Soylu, Çineli muhtarlara yapılandırma hakkında bilgi verirken, muhtarlar Bağ-Kur ödemelerinin devlet tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Karadeniz, bu konunun Türkiye'deki 53 bin muhtarın sorunu olduğu belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istediğini söyledi.

 

Çine Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Kamil Şenoğlu ve Şef Nezahat Soylu'dan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun hakkında bilgi almak için Çine Muhtarlar Derneği binasında toplanan mahalle muhtarları, muhtar oldukları andan itibaren sistemin kendilerini Tarım Bağ-Kurlu yaptığını ancak prim borçlarını kendilerinin ödemek zorunda bırakıldığını ifade ederken, muhtarların devlet adına çalıştığını ve millet ile devlet arasında köprü vazifesi gördüğünü belirterek Bağ-Kur primlerinin muhtarlar tarafından ödenmesinin doğru olmadığını, bu primlerin devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladılar.

 

MUHTARLAR YARDIM BEKLİYOR

Bu konuda geçmiş dönemlerde 55 milletvekili ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirten Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Karadeniz, "Avukatlar ile de bu konuyu görüşüyoruz. Dava açmamız halinde kazanabileceğimizi söylüyorlar, fakat biz devletimizden bu konuda yardım istiyoruz. Nasıl bir şirket ya da bir devlet kurumu geçici işçi dahi olsa çalıştırdığı kişinin sigorta ya da Bağ-Kur primlerini ödüyor ise devlet adına görev yapan biz muhtarların da primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerekir. Cumhurbaşkanı ve 55 milletvekilimize bu konuyu ilettim. İnşallah bu konu mecliste görüşülür ve bir kanun değişikliği çıkarılır" dedi. Muhtarlar Derneği Başkanı Karadeniz, bu meselenin Türkiye'deki toplam 53 bin muhtarın sorunu olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, hükümet, muhalefet partileri ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan yardım istedi.

 

YAPILANDIRMA HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Muhtarların Bağ-Kur prim borçları hakkında yapılacak değişikliğin ancak meclisten çıkacak kanun ile mümkün olabileceğinin bilgisini veren Çine Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Kamil Şenoğlu, 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun hakkında şu bilgileri verdi: ''Yapılandırma başvuru süresi 1 Eylül'de başladı. Bu yeni yapılandırma 30 Haziran 2016 ve bu tarihten önceki dönemlere ait ödenmemiş prim borçlarını esas itibariyle içine alıyor. Kesinleşmiş ve tahakkuk etmiş borçlar, bu kanun kapsamında yeniden yapılandırılıyor. Vatandaşlarımız, yapılandırılan prim borçlarını gerekirse peşin veya taksitle ödeyebilir. Peşin ödemelerde bir artı indirim daha söz konusu olacak. İlk taksit ve peşin ödeme süresi bu yılın sonuna kadardır. Yılın son günü hafta sonuna denk geldiği için 2 Ocak 2017 tarihine kadar peşin ödeyenlerin, ayrıca enflasyon oranında uyguladığımız güncellemelerin sadece yarısını ödeyerek borçlarından kurtulma şansları olacak. Vadeli ödemek isteyen işveren ve esnafımız da bu şekilde ödeyebilir. Taksitler, 6 taksit 12 ay, 9 taksit 18 ay, 12 taksit 24 ay ve 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek" dedi.

 

"EN ÖNEMLİ YENİLİK"

İdari para cezalarında da ekstradan bir indirimin söz konusu olduğunu ve idari para cezalarını yapılandıran işverenlerin bu cezaların sadece yarısını ödeyeceklerini ifade eden Müdür Şenoğlu, "Eğer bunları peşin öderlerse enflasyon farkının yarısını ödedikleri için ikinci bir indirime kavuşmuş olacaklar. Bu, yapılandırmanın getirdiği en önemli yeniliktir" dedi.

 

GSS PRİMLERİ HAKKINDA DA BİLGİ VERDİ

Genel Sağlık Sigortası primi borçlarında bilgi veren Müdür Şenoğlu, herhangi bir sigortalı koluna tabi olmadan boşta geçirilen süre var ise bu kişi adına Genel Sağlık Sigortası borcu çıkabileceğini hatırlattı. Vatandaşların e-devlet üzerinden borçlarını öğrenebileceklerini hatırlatan Şenoğlu, "Gelir testine gidilmediği için adlarına prim borcu çıkanlar olur ise 4 ay içerisinde gelir testine müracaat ederler ise sanki zamanında gelir testine müracaat etmişler gibi adlarına çıkan bütün borçlardan kurtulmuş olacaklardır. Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar da prim borçlarını yapılandırabilirler. Sadece borç asıllarını peşin ödeyebilirler ya da hiçbir vade farkı ve gecikme faizi uygulamaksızın borçlarını 12 takside bölebilirler. Bu da ilk kez uygulanıyor. Bu yüzden bütün vatandaşlarımız bu yapılandırmadan yararlansın" dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler