23 Nisan 2024, Salı

“Belediyeler asli görevlerini yapmıyor”

26 Ağustos 2016, Cuma 13:05

     


Çine’nin 35 haneli ve 110 nüfuslu Hasanlar Mahallesi sakinleri, yaz boyunca yaşadıkları su sıkıntısına isyan etti. Şebeke suyundan yararlanamadıklarını, hayırsever bir vatandaşın 10 yıl önce sağladığı ve mirasçıların rızasıyla mahalleye verilen su ile 15 yıl önce açılan Kadılar ve Hasanlar Mahallesi'nin ortak kullandığı sondaj kuyusunun suyunun da kesildiğini söyleyen mahalle sakinleri, Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin vatandaşa hizmet etmediğini öne sürdü.

 

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’i eleştiren Hasanlar Mahallesi halkı, “Belediyeler asli görevlerini yapmıyor” dedi. Hasanlar Mahallesi'nin su sıkıntısının hat safhada olduğunu söyleyen Muhtar Enver Gökbel, bu konuda her iki başkanın da duyarsız davrandığını söyledi. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Çine Belediyesi’nin hizmette ayrımcılık yaptığını iddia eden Gökbel, “Çine’nin 25 mahallesinde su sorunu var. Bazı mahallelere hizmet akıyor. Aynı hizmeti biz kendi mahallemizde göremiyoruz. Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, hizmette ayrımcılık yapıyor. Her ay İller Bankası'ndan mahalledeki vatandaşlar için gelen bir para var. Devlet, bu paraları belediyelere vatandaşına hizmet yapması için gönderiyor. Ama bizim başkanlar bu paraları hizmet için değil, reklam için harcıyor” dedi.

 

“TELEFONLARIMIZI BİLE AÇMIYORLAR”

Vatandaşın et, süt ve yoğurda ihtiyacının olmadığını söyleyen Enver Gökbel, “Vatandaş hizmete aç. Mahallemizde ciddi anlamda su sorunu var. Hayırsever bir vatandaşın özel suyunu mahallemiz için tahsis ettik. Depoda biriken suyu günde veya iki günde bir vatandaşımıza bir saat ancak verebiliyoruz. Depodan suyun açıp kapamasını mahalledeki vatandaşlar ve azalar yapıyor. Bu görev aslında ASKİ’nin. ASKİ’deki yetkililer telefonlarımızı bile açmıyor. Mahallemizdeki su sorununa ASKİ bir çözüm bulmazsa Aydın Valiliği'ne giderek yardım talebinde bulunacağım” diye konuştu.

 

“PERİŞAN OLDUK”

Hasanlar Mahallesi'ndeki kadınlar adına konuşan Aysel İnce, “Çeşmelerimizden su akmaz olalı 2 ayı geçti. Su ihtiyacımızı kovalarla taşıyıp gidermeye çalışıyoruz. Evimizde bulaşık ve çamaşır yıkamak için suyumuz yok. Bu konuyu Çine Belediyesi'ne ilettim. Hiç kimse gelip de sorunumuzun çözülmesinde yardımcı olmuyor. Depo ve vanalarda patlak var. ASKİ bunların tamirin bile yapmıyor. Susuz yaşam olmuyor” dedi.

 

“YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORUZ”

Mahalle halkından Menduh Gökbel (40), “Kadılar Mahallesi'nden gelen sondaj suyumuzun kesilmesinde sonra mahallemizde çok büyük bir su sorunu var. Mahallemiz 1 aydır susuzluktan kırılıyor. Kimse bizimle ilgilenmiyor. Sıkıntımızı ASKİ’ye söyledik ama gelip de bu su sorunu çözmüyor. ASKİ’deki görevliler yaptığımız görüşmemizde bize ‘Bizim yapacağımız bir şey yok’ cevabını veriyor. İçme suyumuzu Çine’den kendi imkânlarımızla getiriyoruz. Gökbel Barajı'nda 7-10 günde bir su geliyor. Buradan aldığımız suyu evlerimizin önündeki havuzlarda depolayıp hayvanlarımızın su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Mahalle halkı olarak yetkililerden derdimize bir çare bulmalarını istiyoruz” dedi.

 

“ÇÖPLERİMİZ ZAMANINDA TOPLANMIYOR”

Hidayet Gökbel, (25) “Mahallemiz içerisindeki çöpler zamanında toplanmıyor. Çine Belediyesi'nin mahallemize bıraktığı çöp kovalarını hayvanlar, 'Su ve yiyecek bulacağım' diye deviriyor. Çöpler zamanında toplanmadığı için köpekler çöp kovalarını deviriyor. Kovaların içindeki çöpler yerlere saçılıyor. Bu da mahallenin içini kirletiyor. Mahalleli olarak en büyük derdimiz de yol kenarındaki hayıtlar... Hayıtlar büyük olduğu için yolda görüş mesafesini kapatıyor. Bu da kazaya davetiye çıkarıyor. Yol kenarında bulunan hayıtların temizlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

“BENDEN BİLE PARA ALIYORLAR”

Hayrettin Orhan (72), “Zeki Hazer, Mehmet Emin Orhan ve Emine Orhan’a ait özel suyumuz vardı. Bu su, Gökbel Dağı'ndan 100 yıldır evimizin önüne geliyordu. Mahalle halkı, su ihtiyacını bizim evimize gelip kovalarla bu sudan karşılıyordu. 10 yıl önce mahalle halkının yaşadığı sıkıntıdan dolayı, suyu mahallemizin deposuna akıtarak halkımızın kullanımına sunduk. Hasanlar Mahallesi'ne su geliyorsa bizim şahsi suyumuz geliyor. Artık bu su da yetersiz. ASKİ her ay bizden su parası alıyor ama hizmet vermiyor. Şu anda ASKİ, hakkı olmayan su parasını alarak suç işliyor. Ben mahalle halkımın susuz kalmaması için suyumu mahalleme tahsis ettim. ASKi benden bile para alıyor. Verilmeyen bir hizmetin parası nasıl alınıyor, onu anlamış değilim. ASKi mahallemizin su sorununu çözmez ise 10 yıl önce verdiğim suyu kendi evimin önüne akıtacağım” dedi.

 

“ESKİDEN MAHALLEMİZE SUSUZ BIRAKMIYORDUK”

Hasanlar Mahallesi azası Nevzat Aslan, “ Pınarlardan hayvanlarla evimize su taşıyoruz. Perişan olduk. Derdimizi defalarca kez ASKİ’ye söyledik ama sorun çözülmedi. Su işleri ASKİ’ye devrolduktan sonra mahallemiz susuz kalmaya başladı. Daha önceleri bizim mahallemizde ciddi anlamda su sorunu olmazdı” diye konuştu. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler