25 Nisan 2024, Perşembe

Çineli ustadan ‘şarj bitme’ sıkıntısına son

25 Mayıs 2015, Pazartesi 09:31

     


Çineli 42 yaşındaki elektronik ve mekanik ustası Ersun Tosun, bisiklet ve motosikletten faydalanarak cep telefonunu şarj etmeyi başardı.

Elektronik ve mekanik ustası Tosun, günün en yaygın ve en önemli iletişim aracı olan cep telefonlarında insanların en sık rastladığı sorunlardan birisi haline gelen şarj bitme olayına son vermek için mesleğinin yardımı ile geliştirdiği fikri, gerçeğe dönüştürdü. Cep telefonlarının şarjının bitmesini kısıtlayacak cinste olan bu icadını ilk olarak kendi bisikletinde uygulayan ve istediği sonuca ulaşan Tosun, şimdi icadını Çinelilerin hizmetine sunmak için kolları sıvadı.

Cep telefonlarında şarj bitme sorununun sıkça yaşanan sorunlardan birisi olduğunu belirten Tosun, insanların bu icat ile evden uzakta olmalarına rağmen yolculuk esnasında cep telefonlarını da şarj edebilecekleri için bu sorundan kurtulacaklarını dile getirirken, böylelikle cep telefonların şarjının sorun olmaktan çıkacağını söyledi. Henüz icadının amatör aşamada olduğunu bildiren Tosun, icadını geliştireceğini ve daha modern, kullanışlı bir hale getirerek insanların hizmetine sunacağını ifade etti.

 

Tosun, 19 yıldır elektronik ve mekanik ustalığı yaptığını belirterek, yolculuk esnasında cep telefonlarının şarj edilmesini sağlayan icadının nasıl işlediğini şu sözlerle anlattı:

 

“Sahip olacağımız şeyler, 12 voltluk dinamo ve elektrik kablosu. Normalinde alternatif akım çıkartan dinamoya takmış olduğum diyot yardımı ile bu akımı doğru akıma çevirerek, 12 voltun 6 volta inmesini sağlıyorum. Böylelikle dinamodan açığa çıkan 6 voltluk elektrik enerjisini elektrik kablosu yardımı ile cep telefonuna aktarıyor ve cep telefonumuzun şarj olmasını sağlıyoruz.” (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler