24 Nisan 2024, Çarşamba

En demli çaycı!

24 Kasım 2015, Salı 09:18

     


Çine’nin en yaşlı kahvehane işletmecisi 72 yaşındaki Tuğrul Kandemir, tam 60 yıldır mesleğini sürdürüyor. Tuğrul Kandemir, “Annem bir daha doğursa, yine çaycı olurum” diyor.

Çine’nin en yaşlı kahvehane işletmecisi Tuğrul Kandemir (72), ilkokul yıllarında Soğancılar Mahallesi’nde Mehmet Ali Bayraktar’a ait bir kahvehanede çırak olarak işe başladığını, o zamanlar terazi tutmasını bile bilmediğini, şimdi ilçenin en yaşlı kahvehane işletmecisi olduğunu söyledi. Mesleğini severek yaptığını belirten, 27 Mayıs 1960 Askeri Harekatı'nda Kara Murat lakaplı Mustafa Gürçay’ın kahvehanesinde çalıştığını söyleyen Kandemir, daha sonra 8 yıl Kamil Eker ile birlikte ortak bir kahvehane işlettiklerini, şuan ilçe merkezinde işlettiği kahvehanesini 1965 yılında faaliyete geçirdiğini bildirdi. “Mesleğimden kazandığım para ile 5 çocuk yetiştirdim ve evlendirdim” diyerek bu işten çok paralar kazandığını ifade eden Kandemir, o yılları şu sözleriyle anlattı:

“1965’te buraları ova idi. O yıllar kahvecilik mesleğinden çok para kazanıyordum. İmpala marka otomobillerle geziyordum. Sanayi Sitesi ilçenin merkezinde idi. Kahveci pek fazla yoktu. Buzdolabım çok büyüktü. İki kalıp buz koyar içini kasalar dolusu gazoz ile doldururdum. 450 adet sandalyem vardı. Yanımda 7 kişi çalışıyordu. Kahvehane çalışanlarına özel yemekhanemiz vardı. Özel aşçımız vardı.”

“KİMSEDEN PARA İSTEMEDİM”

"Annem bir daha doğursa, bir daha çaycı olurum” diyen Kandemir, emekli olduğunu, merdivenleri zar zor çıkabildiğini, bu yüzden aslında mesleğini hemen bırakası olduğunu, ancak can sıkıntısı çekerim düşüncesiyle de bırakamadığını söyledi. Mesleğine ilk başladığı yıllarda çayın 7,5 kuruş, kahvenin ise 10 kuruş olduğunu hatırlatan Kandemir, "Mesleğimi seviyorum. Ben bu güne kadar kimseden para istemedim. Fabrika işsiz kalır, kahveci parasız kalmaz” dedi.

“EVDEKİ HANIMDAN DAHA ÇOK SEVECEKSİN”

Kahvecilik mesleğinin zor ve zahmetli bir iş olduğunu, severek yapmayanın müşterisinin de olmayacağını belirten Kandemir, ‘’Kahvecilik mesleğini evdeki hanımdan daha çok seveceksin, müşteriye güler yüzlü davranacaksın. Eğer müşteriye güler yüz göstermez isen çayını bir kez içer bir daha da kahvene uğramaz” diyerek, kahveciliğe yeni başlamış genç meslektaşlarına da nasihatlerde bulundu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler