29 Mart 2024, Cuma

Evleri var tapuları yok!

23 Ocak 2019, Çarşamba 15:55

     


Çine'nin Umurköy Mahallesi'nde geçmişte köy senediyle aldıkları yerlere ev yapan vatandaşlar yıllardır tapularını almak için uğraş veriyor.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Çine'nin Umurköy Mahallesi'nde, yaklaşık 80 hanenin oturma izni olmasına rağmen evlerin mera içerisine inşa edilmesinden dolayı tapularının olmadığı ortaya çıktı. Elektrik ve su abonelikleri bulunan evler, 1971'de Çine Kaymakamlığı'nın izniyle muhtarlık heyetince köy senedi verilerek alınan yerlere inşa edilmişti. Evlerde yaşayan vatandaşlar bir an önce tapularına kavuşmak istediklerini ifade etti.

 

MERA VASFINI YİTİRMİŞ DURUMDA

Oturduğu evin tapusu olmayan Ali Korkulu, "Bu yerler 1971 yılında dedelerimize kaymakamlığın da izniyle köy muhtarlığı tarafından ev yapılması için satılmış. Elimizde köy senetlerimiz mevcut. Nesil değiştikçe şartlar da değişiyor. O zaman ihtiyaç duyulan tapu, şimdilerde daha çok ihtiyaç. Biz, bir an önce tapularımıza kavuşmak istiyoruz. Buralar mera alanı geçtiği için tapularımız verilemiyor. Bu vasfın bir an önce değiştirilmesini ve hakkımız olan tapularımızın verilmesini istiyoruz." dedi.

 

ELEKTRİK VE SU ABONELİKLERİ VAR

Kendilerine satılan yerin mera alanı olduğunu bilmediklerini, bu gerçeği sonradan öğrendiklerini söyleyen İbrahim Karaboğa, "Bu yerler geçmişte satıldı. Tabii ilk önce mera olduğunu bilen yoktu. Sonradan öğrenildi. Bu evlerin hepsinde elektrik ve su aboneliği var. Oturma izinleri de alındı. Şimdi tapularımızı istiyoruz. Bu yerler mera göründüğü için sıkıntılı. Bu mera vasfının buradan kaldırılması gerekiyor. Burada izinsiz yapılanma yok. Herkes ne gerekiyorsa ceremesini çekti. Parasını ödedi, evini yaptırdı. Haklı olarak tapularımızı da istiyoruz. İnsanın bir güvencesi olmalı." diye konuştu.

 

MUHTAR DEVLET YETKİLİLERİNİ GÖREVE DAVET ETTİ

Çine Umurköy Mahalle Muhtarı Mehmet Çoban'sa mahallede yaklaşık 80 hanenin mera alanı içerisinde kaldığını ve tapularının olmadığını belirtirken, "Burada yaşayan insanlar önlerini görmek, haklı mücadelelerinin sonucuna ulaşmak istiyor. Bu yerler nasıl daha önce izinle bu halka verildi, bu insanlar buraya evlerini yaptı, alın teriyle inşa ettiyse tapularını da almak istemeleri en doğal hakları. Artık buralar mera alanı değil. Burada gerekli araştırmanın yapılmasını ve bu hanelerde yaşayan kişilere tapularının verilmesi, böylelikle hakkın vuku bulmasını bekliyoruz. Bu konuda da devlet yetkililerini göreve davet ediyoruz." şeklinde konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler