25 Nisan 2024, Perşembe

“Zarara sebep olan nedenler kaldırılmıyor”

22 Eylül 2016, Perşembe 08:28

     


Dün Çine'de etkili olan sağanak yağışın yol açtığı sel, ilçe merkezi ve mahallelerde etkili oldu. Çay ve dere suları sokaklara taşarken yollar ulaşıma kapandı, ev ve iş yerlerini su bastı.

 

Çine'de akşam saatlerinde etkili olan ve yarım saat süren sağanak yağmur, yaşamı olumsuz etkiledi. Çine’nin birçok mahallesinde tarım arazileri sular altında kaldı.

Yağmurdan en büyük zararı Evciler Mahallesi gördü. Madran Dağı'ndan gelen yağmur suları, Evciler'in bazı bölgelerini su altında bıraktı. Kimisinin ekili arazisi zarar görürken kimisinin de evi su altında kaldı.

 

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, zarar gören vatandaşları ziyaret etti. Başkan Atıgan, çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulunurken “Zarara sebep olan nedenler ortadan kaldırılmıyor” dedi.

Bir komisyon kurularak çiftçinin ve vatandaşın zararının tespit edilmesini isteyen Başkan Özkan Atıgan, sele neden olan Söğütçük, Haydarlar ve Kazancı derelerinin ıslah çalışması için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan yardım istedi.

 

“CANIMIZIN GİTMEDİĞİNİ ŞÜKREDİYORUZ”

Bu sıkıntıyı 50 yıldır atalarının, dedelerinin yaşadığını söyleyen Başkan Atıgan, “Bizler de bu yıl sıkıntıyı yaşıyoruz. Çocuklarımızda aynı sıkıntıyı yaşanacak. Mardan Dağı'nın büyük bir havzası var.Dağa yağan yağmur suları, Söğütçük, Haydarlar ve Kazancı derelerinden aşağıya iniyor. Fakat yıllardan beri bu taşkınların önlemi alınmıyor. Her yaşanan sel sonrası Devlet Su İşleri'nden görevli arkadaşlar geliyor, ‘Geçmiş olsun' diyerek tutanak tutup gidiyor. Ama sorun bir türlü çözülmüyor. Çiftçi ve vatandaş, kendi halinde bu sıkıntıyı yaşıyor. Bizim sebzemiz, meyvemiz ve hayvanımız gidiyor. Canımızın gitmediğine şükrediyoruz” dedi.

 

“KÖPRÜLER VE MENFEZLER TIKALI”

Bu sorunun artık ortadan kalmasını isteyen Atıgan, “Dünkü yağmur gece olsaydı belki de Evciler Mahallesi'nde can kaybı yaşanırdı. Yetkililerden ve bizzat Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’ndan bu soruna el atmasını istiyoruz. 'Söğütçük Deresiıslah çalışması projelendirildi' deniyor ama bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadı. Bu sel olayı her yıl tekrarlandığı halde derelerin ıslahı ve temizliği niye yapılmıyor? Buradan iki önemli yol geçiyor. Aydın-Muğla karayolu ve Aydın-Muğla eski karayolunun altında geçen menfezler ve köprüler bir türlü açılmıyor. Temizlik çalışmaları yapılmıyor. Çok mağduruz. Yetkililerden çözüm bekliyoruz. Başta Çine Kaymakamı Özkan Demir, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu olmak üzere ilgililer konuyla bizzat ilgilenirse bu sorun ortadan öyle kalkar. Bu konuda yardım bekliyoruz. Bazı vatandaşlarımız evlerini su bastı. Zarar tespit çalışmasının yapılmasını istiyoruz. Yapılan komisyon çalışması da ciddiye alınmalı. Bu zarar tespitleri her yıl yapılıyor ama sonucu yok. Zarar sebep olan nedenler ortadan kaldırılmıyor. Bunun da kaldırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

 

“HİÇ BİR ŞEYİM KALMADI”

Evciler Mahallesinde oturan ve yağmur nedeniyle evine su basan Ali Kılışçı, “Evimde tek başıma yaşıyorum. Hiçbir şeyim kalmadı. Yetkilerden yardım istiyorum” dedi.

 

“YARDIM BEKLİYORUZ”

Sel felaketinden dolayı zarar gören Ahmet İçen, “Bu sorun 40-50 yıldır devam ediyor. Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz. Sebzelerim ve emeğim gitti. Dere yatakları açılsın. Biz de mahalle halkı olarak bu kâbustan kurtulalım” diye konuştu.

 

“CANIMIZ ZOR KURTARDIK”

Söğütçük, Haydarlar ve Kazancı derelerinde ıslah çalışması yapılmadıktan sonra bu sorunun çözülmeyeceğini belirten Cengiz Çakan, “Canımı ve hayvanlarımızı zor kurtardım. Ben ve komşularım çok zarar gördük. Her yıl bu sıkıntıyla karşı karşıyayız. Artık bu sorun bir an önce son bulsun” dedi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler