23 Nisan 2024, Salı

'Çine'de iş yok'

22 Eylül 2016, Perşembe 11:04

     


Çine'yi ziyaret eden ve ilçedeki göçün önlenmesi için gayret göstereceğini ifade eden Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak'ın açıklamalarının ardından 'Çineliler niçin göç ediyor' sorusunu Çine halkına yönelttik. Bu konuda farklı görüşler ortaya çıksa da vatandaşların önemli bir bölümü, göçün ilçede iş imkanı olmamasından kaynaklandığını söyledi. 'Çine niye göç veriyor?' sorusuna Çinelilerin verdiği cevaplar şöyle:

 

Necati Tekin (38)

Çine'de gençlerin iş imkanları kısıtlı. Gençler kahvehane köşelerinde vakit geçiriyor. Yevmiyeye gidiyor. Madenler olmasa millet birbirini yiyecek. Organize Sanayi canlanmalı. Tek umudumuz Organize Sanayi Bölgesi. İlçe dışındaki Çineli iş adamlarının Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapmalarını bekliyoruz. Organize Sanayi canlanırsa iş istihdamı olur. Çineliler iş nedeniyle göç etmek durumunda kalmazlar.

 

Hakan Candan (32)

Çine'de iş istihdamı yaratılmalı. Üniversite bitirdim, bilgisayar programcılığı bölümünden mezun oldum ama henüz iş bulamadım. Çine'ye yeni sosyal alanlar yapılmalı. Ayrıca bulvara büyük bir AVM yapılabilir. Çine yolu turistik bölgelere ulaşımı sağlıyor. Böylelikle insanların büyük şehir özentileri de kırılmış olur.

 

Ümit Gencel (32)

Çine'deki göçün en büyük nedeni işsizlik. İşin olmadığı yerde insan olur mu? Organize Sanayi Sitesi bir an önce canlandırılmalı. Gençler, iş nedeniyle sürekli turistik yerleşim yerlerine gidiyor. Kurulu bir hayatları olmuyor. Çine'deki yaşamın devam etmesi için gençlerin ilçede tutulması gerekiyor.

 

Yaşar Güliçi (31)

Çine'de iş sahası çok dar. Ancak bunun yanı sıra Çineliler de çalışmıyor, üretmiyor. Toplum olarak çalışmalıyız. Göçün en büyük nedeni yine Çineliler. Biz ilçemize sahip çıkmalıyız. Yetkililer de bu konuda üzerine düşen görevi özverili bir şekilde yerine getirmeli ve Çine'mizi daha çok yaşanılır bir şehir yapmalı.

 

Muhammet Dilek (51)

Çine'de işsizlik sorunu aşılmadan göç sorunu ortadan kalkmaz. Çine'de gençler iş bulamıyor. Ayrıca belediye de hizmetlerini en güzel şekilde yapmalı. Çine içerisinde ailelerin rahatça dolaşabileceği alanlar çoğaltılmalı. Sosyal hayat neredeyse sıfır. Bu iki konu çok önemli.

 

Aydın Ok (53)

Çine'de fabrika yok. Organize Sanayi Sitesi'nin canlanmasını dört gözle bekliyoruz. Ne diyoruz, doğduğun yer değil, doyduğun yer. Çineli, Çine'de ne kadar doyuyor. Gençlere iş yok, iş arıyor, dışarılara gidiyor. Gurbette çalışmak istememesine rağmen geçimini sağlamak için gurbette yaşayan gençlerimizin sayısı hiç de azımsanacak kadar değil.

 

Mustafa Çelikkol (24)

Çineliler 3 maden şirketinin eline bakıyor. Çineliler madenler de olmasa aç kalacak. Göçün önlenmesi isteniyorsa yetkililer hiç düşünmeden ilçede iş alanları yaratsınlar. Çözüm basit ama uygulanması gerekiyor. Yatırımların çoğaltılması gerekiyor.

 

Ahmet Yüksel (35)

Çine'deki göçün en büyük nedeni işsizlik. Ayrıca imkanı olan gençlerde büyükşehir merakı var. İşsizliği fabrikalar ile büyükşehir merakını da ilçeye yapılacak olan modern ve gençlere hitap edecek sosyal mekanlar ile önleyebiliriz.

 

Süleyman Işık (55)

Çine müthiş bir köy oldu. Köylerden ilçeye göç durdurulamıyor. Kendi köyde oturuyor, oğluna ilçe merkezinden ev alıyor. Esnaf ve memurlar çocuklarını okutmak için Efeler'e akın ediyor. İstikbalini temin etmek isteyen gençler için Çine tam bir kabus. İş alanı yok. Yeni nesil Çine'den uzaklaşıyor. Çine, parası olan ihtiyar kesimi için tam bir huzur evi haline geldi. Çineli gençlerin göç etmesinin engellenmesi için iş alanlarının çoğaltılması ve eğitim kurumlarındaki seviyenin biraz daha yükseltilmesi şart.

Fadime Bulut (45) 

Çine'mizi çok seviyoruz. İnsanlarımızın başka yerlerde yaşamasını istemiyor ve memleketlerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Çine'de iş istihdamı yok. Yetkililerden isteğimiz ilçemizin güzelleşmesine yardımcı olmaları. İş adamları ilçemize yatırım yapar insanlarımıza iş imkanı sağlarlar ise göçün önlenebileceğini düşünüyorum. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler