29 Mart 2024, Cuma

Ege şivesi ile fenomen oldu

22 Ağustos 2014, Cuma 21:44

     


Çine'nin Saraçlar Mahallesi'nde yaşayan ve geçtiğimiz günlerde vefat eden Gürbüz Gün amcanın 'Ege Şivesi' adıyla youtube'de yayınlanan videosu Ege şivesinin önemli sembollerinden biri haline geldi. 2011 yılında yayınlanan videonun izlenme sayısı 150 bin 218'e ulaştı.

 

Aydınlı gazeteci Emin Aydın tarafından çekilen videoda Gürbüz Gün, anlattıkları ve söylediklerinden öte konuştuğu Ege şivesi ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarırken, Ege şivesi ile fenomen haline geldi.

 

Videoda Emin Aydın ile Gürbüz Gün arasında geçen diyaloglar şöyle:

 

Emin Aydın: Gürbüz Gün, şimdi senin bu muhtardan ne şikayetin var, tekrarla bakalaım.

 

Gürbüz Gün: Muhtardan benim oğlanın evin yanındaki sokağa daş döktümeyo. Orayı yaptırıvemeyo. Gereye her yakeye yaptı. Ore galdı. Ore yaptırısa köydü birinci. Ore yaptımazsa akıdan birinci.

 

Emin Aydın: Bakkal?

 

Gürbüz Gün: Bakkalda, odun fırın ekmene, daş fırın ekmemi diyola ona, odun fırını mı, onu o ekmeye getimeyo. Onu getise eyi. Öteki ekmekden getiryo.

 

Emin Aydın: Bide günü geçmiş mal satıyo dedin.

 

Gürbüz Gün: Bide günü geçmiş mal sateyo. Onu bizi yediriyo. Bizim ganımızı gucur gucur ettittiriyo. Orelete. İki dene bunlar. Bidene ötede bidene buda.

 

Emin Aydın: Muhtar müdahale etmiyo mu bakkallara?

 

Gürbüz Gün: Mıgtara bişi yidiriveriyola bunna. O zaman bunna sesi kesiyo. Adam geldi hükümetin adamı bureya. Siz dedi çıkarın bakem tarihlene bakcez dedile, bunnara. Mıgtar elleme onlara elleme dedi. O zaman mıgtara huda bişi yidiri içirivedile bitti. O adamla bizi aynı bildiklene sattıla bize.

 

Emin Aydın: Başka napıyo muhtar?

 

Gürbüz Gün: Mıgtar ne etsin başka mıgtar. İşte benim bi istem va. Bu şeye ya bureye, ya ta aşadı bi tepe va. Deşdiman dediğimiz bi ye. Ore düğün salonu yaptırıvese eyi olcek. Bi istem o mıgtrardan başka canı saolsun.

 

Emin Aydın: Düğün salonunu ne yapacan amca bi daha mı evlencen?

 

Gürbüz Gün: Hayır ilerde bizim bundan sona gelcek olanla olada düğün yapsınla. Sokaklada düğün eyi olmeyo. Sıkı atıyola, birbirlene vuruyola. Odu olusa daha düzenli daha tipli olu. Hem köye beş on guruş para geli. Oda yincek içilcek satılı. Onun için mıgtardan bunu canımız isteyo.

 

Emin Aydın: Teşekkür ederiz amca.

 

HAYALLERİ GERÇEK OLDU

Geçtiğimiz günlerde vefat eden Gürbüz Gün, videoda da açıkladığı gibi tek isteği yaşadığı yere bir düğün salonu inşa edilmesiydi. Gürbüz Amca'nın hayali Saraçlar Mahallesi'ne düğün salonu yapılmasıyla gerçekleşti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler