29 Mart 2024, Cuma

Bamya fiyatları el yakıyor

22 Haziran 2016, Çarşamba 10:00

     


Çine'de yılın ilk turfanda bamyası çıktı. Bamyanın kilosu 15 liradan satılmaya başladı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte semt pazarında ürün yelpazesi de gelişti.

Kayısı, şeftali, kavun, nektar, kiraz, karpuz gibi yaz meyveleri tezgâhlarda yerini alırken, sebzelerden de fasulye, barbunya, börülcenin ardından şimdi de bamya pazarlarda satılmaya başladı. Bamyanın piyasaya çıktığı fiyatı, vatandaşlara çok yüksek geldi.

Pazarda fasulyenin kilosu 3-5 lira, barbunyanın 5 lira, börülcenin 5-6 barbunyanın kilosu 6 liradan satılırken, bamya 15 ila 20 lira arasında satıldı.

Çine'nin Mutaflar Mahallesi’nden üretici Muharrem Madran (21), bamyayı göçürme usulü ile yetiştirdiğini ve ilk kez Çine pazarına getirdiğini söyledi. Madran, fiyatların önümüzdeki günlerde düşeceğini söyledi.

Bamyanın işçiliği zordur, ancak hiçbir zaman üreticisine de mağduriyet yaşatmaz. Az da olsa çok da olsa satılır, alınır, ekmek paramızı buldurur.

Ben bu yıl da bamyayı göçürme usulü yetiştirdiğim için biraz erken ürün aldım. Bugün ilk kez topladığım bamyaları pazara getirdim.

Kilo fiyatı 15 liradan satıldı. Vatandaşlarımız rakamı duyduğunda şaşkınlıklarını gizleyemediler, ancak bamya her yıl ilk başta böyle oluyor.”

Çine ovasında tarım ürünlerinin yetiştirilmesine değer verilmesi gerektiğini belirten Muharrem Madran şöyle devam etti:

“Çine ovasının çok verimli olduğunu herkes biliyor. Bu ovada ne dikersen, ekersen onu en iyi şekilde biçersin. Ancak son yıllarda tarım ürünlerinin para etmemesinden dolayı insanlar tarımsal gıda üretimini bırakıp hayvancılığa ya da hayvancılık yapan işletmeler için hayvan bitki maddesi üretmeye başladı.’’ (MURAT ŞENBAKLAVACI)







 
Son Eklenen Haberler