28 Mart 2024, Perşembe

Arif Ali Dede'den gençlere tarihi öğüt

21 Ağustos 2016, Pazar 10:14

     


Miladi 1308 yılında inşa edilen Batı Anadolu'daki ilk Türk ulu eserlerinden birisi olan Ahmet Gazi Camisi'nin bulunduğu Çine'nin Eskiçine Mahallesi’nde yaşayan Arif Ali Menteş (70), camiyi Türklerden çok Avrupalıların ziyaret ettiğini söyledi. Menteş, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'geçmişini bilmeyen geleceğini göremez' ve Şeyh Edebali'nin 'Nereden geldiğini unutan, nereye gideceğini bilemez' sözlerini hatırlatarak, Türk gençliğinden kültür ve tarihi değerlerine daha çok sahip çıkmalarını istedi.

 

Çine'nin Eskiçine Mahallesi’nde bulunan, Batı Anadolu'daki ilk Türk ulu eserlerinden birisi olan Ahmet Gazi Camisi’nin Türk tarihi açısından önemli bir eser olduğunu söyleyen Arif Ali Menteşe, Avrupalıların tarih konusunda Türklerden daha çok meraklı ve bilgiye aç olduklarını düşündüğünü belirtti. Menteşe, bu düşünceye sahip olmasına ise Ahmet Gazi Camisi’ne Türklerden daha çok Alman ve İngiliz vatandaşların ziyaret ettiklerine tanıklık etmesinin yol açtığını ifade etti. Gençleri tarihlerine sahip çıkmaları ve bu topraklarda yaşayan diğer toplulukları aydınlatan Alaban'da, Alinda, Gerga ve Tepecik Höyüğü hakkında da bilgi sahibi olmaya çağıran Arif Ali Menteşe, "Biz Türk milleti olarak, tarihimizi çok iyi bilmeli ve geleceğimize bu şekilde yön vermeliyiz. Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlayan adeta bir köprü görevi gören bu topraklarda birçok medeniyete dair izler var. Bu izler bizim zenginliklerimiz, içimizde barındırdığımız kültürlerimiz. Bu kültürler hakkında da bilgi edinmeliyiz. Gençler üzerinde yaşadıkları bu topraklarda yaşayan atalarını unutmamalı" dedi.

 

HEMEN AHMET GAZİ CAMİSİNDEKİ PENCERELERİ TEKER TEKER SAYMAYA BAŞLADI

Gençlere kültür ve tarihin değerini öğretmek isteyen Menteşe, kendisine utanç veren bir olayı şöyle anlattı:

‘’Bir gün cami avlusunda dinlenmek için oturuyordum. Bir araba yaklaştı ve amca bu caminin kaç tane penceresi var diye sordu. Ben bu soru karşısında duraksadım, çünkü kaç pencere olduğunu bilmiyordum. Amca peki bu camiyi kim inşa etmiş diye sordu. Ben yine 'bilmiyorum' dedim. Daha sonra o kişi bana Ankaralı olduğunu belirttikten sonra, 'amca bu tarihi değerlerinize sahip çıkın' diyerek gitti. O gittikten sonra ilk işim caminin pencerelerini saymak oldu. Caminin 13 penceresi var. Bu olayın ardından bir Aydınlı olarak çok utanmıştım’’.

 

OSMANLI MEZAR TAŞLARI

Camide üzerinde Osmanlıca yazılar bulunan mezar taşlarına dikkati çeken Menteşe, bu taşlar üzerinde yazan yazıların sadece tarihlerini okuyabildiğini, yeni neslin Osmanlıca öğrenmelerinin memnuniyet verici olacağını ifade etti. Arif Ali Menteşe, çoğu mezar taşları üzerinde yazan tarihlerin Fatih Sultan Mehmet Han'ın İstanbul'u fethetmeden önce 1100 ve 1400 tarihleri arasında olduğunu ifade etti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler