19 Nisan 2024, Cuma

“Zeytinyağını size yedirtmem”

18 Kasım 2016, Cuma 09:25

     


S.S. 144 No'lu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi'nin 2015/2016 iş yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan S.S. 144 Nolu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Enver Gökbel, “Madenleri aldınız, belediyeyi ele geçirdiniz, suyu aldınız, enerjiyi aldınız, zeytinyağını ve üreticisini size yedirtmem” dedi.

 

S.S. 144 No'lu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi'nin 2015/2016 iş yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, kooperatifin kendi depolarında gerçekleştirildi. Zeytinyağı fiyatlarında artış başladığını söyleyen Başkan Gökbel, 0,5 dizem zeytinyağlarını 12 liradan aşağıya satmamaları konusunda üyelerini uyardı. Başkan Gökbel, sıkım ücretlerinde yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi konusunda hükümetten yardım beklediklerini ifade etti. Kongrenin divan başkanlığını Salih Gökbel, katip üyeliklerini Kemal Yıldız ve Şener Demir yaptı. Gündemde yer alan ve görüşülen maddeler, oy birliği ile kabul edildi.

“AMAÇ BEN YA DA TARİŞ DEĞİL, SİZİN CEBİNİZDEKİ PARA”

S.S. 144 No'lu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi'nin 2015/2016 iş yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan S.S. 144 No'lu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Enver Gökbel, “2002 yılında silahlı çete iddiası ile bize tezgahlar kurulmuştu. Bir ortak yağını getirmiş, diğer ortak üzerinden yatırmış. Üretici, üretici ile ortaktır. Fazla gelmiştir, borcu vardır, yatırmıştır. Üreticiyi TARİŞ’e kadar takip edemeyiz, hakkımız da yok zaten. 'Edeceksin' diyen var ise tanımıyorum. Kanunları çok iyi bilen birisiyim. Çok özür dilerim, bugüne kadar hiç siyaset yapmadım ama ilk seçimlerde siyasete gireceğim. Çünkü hak ettiler. Bizde çetelik değil olsa olsa efelik olur. Zamanın emniyet müdürü, TARİŞ’e her gün adam yolluyordu. Benim ikametgahım jandarmaya bağlı Hasanlar köyü olduğu halde. 'TARİŞ’in onuru ve gururu ile oynayamazsınız' dedim. 2002’den beri yargılanıyorduk, 7-8 ay önce bir tek ceza almadan dava bitti. O günkü belediye başkanı, siyasi güç, arkasındaki zeytinyağı fabrikaları bu işin içindeydi. Amaçları ben değil, TARİŞ zeytinyağıydı. Yani sizin cebinizdeki paraya göz dikmişlerdi. Üreticiden 3 liraya alacaklar 5 liraya satacaklardı. Tüccarda yağın fiyatı 12 liraydı, biz 17 lira 200 kuruş açıkladık. Eğer o tüccarlar, kooperatifi ele geçirmiş olsalar idi 12 liradan alıp, 17 liraya TARİŞ’e satacaklardı” dedi.

ORGANİZE SANAYİDEKİ TESİS BİTTİ BİTİYOR

Çine Organize Sanayi Sitesindeki yatırımdan da bahseden S.S. 144 No'lu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Enver Gökbel, “Organize Sanayi Bölgesinde 10 dönümlük arsanın 5 dönümü içine yaklaşık bin 500 metrekarelik iki katlı bina yaptık. Küçük eksikliklerimiz var. Bir milyon TL’lik dosya hazırladık. Herhalde yüzde 50 hibe alırız diye düşünüyorum. İki sıkma makinemizi oraya taşıyacağız ve toplamda 5 milyon TL’lik yatırım ile tesisimiz, sizin hizmetinizde olacak. Burada kalan tesisin değerlendirilmesi için düşündüğümüz 3 ayrı projemiz var. İktidardan destek alarak TOKİ mi yaparız, şirketlere kiraya verip alışveriş merkezi haline mi dönüştürürüz ya da depo olarak mı satarız, şu an bunlar düşünceden ibaret. Bunları daha detaylı olarak önümüzdeki günlerde gündeme getireceğiz. Şunu söylemek istiyorum halkın zarar göreceği bir adım atmayacak, faydalı olabilecek bir adım atacağız” ifadelerini kullandı.

“BİZ KOOPERATİFÇİLİK YAPIYORUZ”

Başkan Gökbel, organikte yapmış oldukları hizmetlerden de bahsederek, “Çine’de organik çalışması yapan Çine Gelişim Vakfı var, üreticiden dönümde 7 lira ücret alıyor. Ziraat Odası dönümde 3-4 lira alıyor. Çine TARİŞ, zeytinyağı ortağından hiçbir ücret almıyor. İşte aramızdaki fark bu. Biz Çine TARİŞ zeytinyağı kooperatifiyiz. Biz kooperatifçilik yapıyoruz” dedi.

“TÜCCAR FİYATI YÜKSELTECEK, ÇÜNKÜ TARİŞ FİYAT AÇIKLAYACAK”

Başkan Gökbel, ayrıca tüccarın alım fiyatlarını yükselteceğini de şu sözleriyle belirtti: ''TARİŞ, 17 lira 200 kuruştan alım fiyatı açıkladığında tüccar 15 liraya kadar yağ aldı. TARİŞ alımı durdurdu, tüccar fiyatları 8,5 liraya kadar düşürdü. Şimdi yine yükseltmeye başladı. Önümüzdeki günlerde 12 liraya kadar yükseltecekler, çünkü TARİŞ fiyat açıklaması yapacak.

Toplantıya, AK Parti Çine İlçe Başkanı Mehmet Tosun, MHP Çine İlçe Başkanı Kamil AK, Aydın İli Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Altan Bilgen, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Çine Ziraat Odası Meclis Başkanı Salih Gökbel, Ziraat Bankası Çine Şube Müdürü Kadir Mehmetoğlu, Türkiye Ekonomi Bankası Çine Şube Müdürü İsmail Karagöl, Denizbank Çine Şube Müdür Okşan Parlak, muhtarlar ve kooperatif ortakları katıldı. AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, kongreyi telgraf ile kutladı. (OSMAN YURTTAŞ/SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler