23 Nisan 2024, Salı

'Ben kılıbığım' dedi ve eşleri uyardı

18 Nisan 2015, Cumartesi 10:40

     


Çine Müftülüğü tarafından organize edilen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde konferans veren Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, eşlere seslendi. "Ben kılıbığım" diyen Yıldırım, “Kocası razı olmayan kadın ve hanımı razı olmayan koca, cennete gidemez” dedi.

 

Günümüzde en çok konuşulan olaylardan birisi olan kadına şiddet’i ele alan Yıldırım, Hz. Muhammed’in ‘hanımlarınız sizin elinizde emanettir. Kim emanetini iyi muhafaza ederse Allah ondan razı olur, kim iyi muhafaza etmez ise Allah ondan razı olmaz’ sözünü hatırlatarak, “Hanımlar, beyler iyi dinleyin, kocası razı olmayan kadın, hanımı razı olmayan koca cennete gidemez. Âşık oluyoruz, beğeniyoruz, seviyoruz kendimize eş ediniyoruz. İslam’da zorla evlendirme yok. Öle ‘ben yaptım oldu’ demekle olmuyor bu işler. Asla kadının erkeğe erkeğin kadına bir fiske vurması bir yana gönlünü kırması bile yanlıştır. Eğer gönül kırdıysanız helallik dilemeniz gerekir. ‘Hanım benim gibi olsun’ ‘kocam benim gibi olsun’ diyenlerle bu iş yürümez. Gerçek olan ikinizin anlaştığı noktadır. Bu topraklarda aileler olarak kıyamete kadar var olacak isek beraberliğimizi canlı tutmak zorundayız” dedi.

 

BABAANNESİNİN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

“ Ben kılıbığım” diyen Yıldırım, kılıbık kelimesinin manasını ‘kalbi ılık’ sözcüğü ile eş değer olduğunu ifade etti. Bir anneyi iki anne yapan, bir babayı iki baba yapan, iki teyzeyi 4 teyze yapan, 2 amcayı 4 amca yapan eşin iyi bir eş olduğunu söyleyen Yıldırım, evladını annesi ve babasından ayıran eşten hayır gelmeyeceğini ve onunda bir gün evladından ayrılmak zorunda kalacağını dile getirerek, anne ve babaları uyarırken, babaannesinin kendisine söylemiş olduğu şu sözü aktardı, “Oğlum, ben senin gibi olmayacağım ama, sen benim gibi olacaksın.” (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler