25 Nisan 2024, Perşembe

“Aydın basını BİK ile çağ atladı”

17 Kasım 2016, Perşembe 18:19

     


Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Kolaylı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ile Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (ABGC) Başkanı Mehmet Aydın, Aydın’daki gazetelerin imtiyaz sahipleriyle gazetecilere, BİK’teki yeni düzenlemelere ilişkin bilgilendirmede bulundular.

Aydın Ticaret Odası (AYTO) konferans salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Kolaylı, basın mensuplarınca sıklıkla eleştiri konusu olan Basın İlan Kurumu’nun 67 Genel Kurul Kararı’nın yeni düzenlemeyle yönetmelik olarak değiştirildiğini belirtti. BİK’in Aydın’da 2014 yılından bu yana sürdürdüğü faaliyetlerden memnun olduklarını söyleyen ABGC Başkanı Aydın ise BİK'in Aydın'daki faaliyetlerinden memnun olduğunu söyleyerek, “Aydın basını BİK ile çağ atladı” diye konuştu.

 

“BİZ HERKESİN KENDİ İŞİNİ YAPMASINI İSTİYORUZ”

 

Basın kartı bekleme süresinin BİK’in şubelerinin bulunduğu illerde yeni düzenleme gereği 36 aya çıkarıldığını söyleyen Kolaylı, “Bizler her eline fotoğraf makinesi alanın değil, meslek etiğinin bilincinde olan gerçek gazetecilerin basın kartı sahibi olmasından yanayız” dedi. Türkiye’de internet gazeteciliğinin yaklaşık 10 yıldır yaygın olarak yapılmaya başlandığını belirterek yasal bir düzenlemenin halen yürürlüğe konulmadığına da dikkati çeken Kolaylı, “Gazetecilerin layık olduğu haklara kavuşmalarını canı gönülden arzuluyor ve gönüllülük esasıyla bu yöndeki çalışmalarımızı tüm Türkiye’de sürdürüyoruz. En büyük meslek ve çatı örgütü olarak en büyük sorunlarımızdan birisi gazetecilerimizin kimlik sorunu olmasıdır. Her gittiğimiz yerde karşımıza bu çıkıyor. Herkesin gazeteci olabildiği, isteyen herkesin fotoğraf makinesi aldığında gazetecilik yapabildiği bir dönemde yaşıyoruz. Biz herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz. Bu sorunu aşmak için yasal düzenlemeler ne gerekiyorsa yapacağız. FETÖ’cüler ve PKK’lı olanlar dışında gazeteciliği layıkıyla yapan her meslektaşımıza basın kartı kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

 

“BİK’İ BİR ÖCÜ DEĞİL REKLAM AJANSI GİBİ GÖRDÜK”

 

Aydın’da Basın İlan Kurumu şubesinin Aydın’da kurulmadan önce il genelinde yayın yapan 29 gazete olduğunu ve bu sayının 2 Mayıs 2014'te Basın İlan Kurumu faaliyete geçtikten sonra 17’ye düştüğünü söyleyen ABGC Başkanı Mehmet Aydın, “Biz işini layıkıyla yaptığına inanan ve bu yönde daha etik ve ilkeli gazetecilik yapabilmek şiarıyla mesleği sürdürenler olarak, BİK’in Aydın’daki faaliyetlerinden çok memnunuz. BİK’i bir reklam ajansı olarak görüyoruz. BİK kurulduktan sonra Aydın’daki gazetecilik çağ atladı. Biz en başından bu yana BİK’i bir öcü olarak değil, bir reklam ajansı olarak gördük. En basidinden baktığımızda 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle BİK’in gazetelere sağladığı geçen seneki ilan meblağı 120 bin TL iken, 2016 ağustos ayında bu 230 bin TL’ye yükselmiş durumdadır. BİK’in Aydın basınına sağladığı katkı ve destekler ortadadır. Yeni mevzuat, Aydın’da gazeteciliği daha iyi yerlere getirecektir. Artık yeni mevzuat gereği ajans haberciliği de basılı gazetelerin üçte birini geçemeyecek” dedi.

Yaklaşık bir saat süren bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarının türlü sorularını cevaplayan Genel Başkan Kolaylı, kendisine her gazetecinin kolaylıkla ulaşabileceğini belirterek ileride tıpkı baro ya da oda gibi bir meslek örgütü olmak için müspet adımlar atma girişimlerini sıklaştırdıklarını söyledi. (MURAT TAN)







 
Son Eklenen Haberler