20 Nisan 2024, Cumartesi

Azrail’e meydan okuyorlar

17 Şubat 2017, Cuma 09:28

     


Çineli çam fıstığı toplayıcıları, çam ağaçlarının başında Azrail’e meydan okuyor. Ekmek mücadelelerini ağaçlarının tepesinde veren toplayıcılar, güçlerini cesaretlerinden alıyor.

Çine'nin Alabayır Mahallesi'nde yaşayan ve rızkını çam fıstığından sağlayan Cihat Açıkgöz, yaklaşık 10 sene önce çevresinde çam fıstığı toplama işi yapan 100 kişinin olduğunu ancak şimdilerde bu sayının 20’lere kadar düştüğünü söylerken, gençlerin de bu işe pek istekli olmadığını, yakın zamanda çam fıstığının mumla aranır hale gelebileceğini söyledi.

TOPLAYICI SAYISI AZALDI

Her yıl kendisine ait çam ağaçlarına çıkarak çam kozalağı düşüren Cihat Açıkgöz, “Çam kozalaklarını genelde kasım ayı ile şubat ayı sonuna kadar olan zaman diliminde düşürürüz. Mart ayında yapacağımız düşürme işlemi, seneye olgunlaşacak olan meyvelere zarar verebiliyor. Çam ağacının başında 3 senelik mahsulü birden görmemiz mümkün olabiliyor. Olgunlaşan ve düşüreceğimiz kozalakları, seneye düşüreceklerimizi ve iki sene sonra olgunlaşacak olan kozalakları görebiliyoruz. Çam ağacına çıkarak çam kozalağı düşürmek çok tehlikeli bir iş. Bunun farkındayız ve oldukça dikkatli davranıyoruz. Merdiven yardımı ile ağacın yarı gövdesine kadar çıkıyor ve dallardan kozalaklara ulaşıyoruz. Kendimizi ipe bağladığımızda ağacın üzerinde hareket etme imkânımız kalmıyor ve ip dallara dolaşıyor. Bu yüzden ağacın tepesinde yere düşmememizi sağlayan tek şey dikkatli hareket etmemiz. Riski çok yüksek olduğu için herkes çam ağacına çıkarak çam fıstığı kozalağı toplamıyor. Eskiden bu işi yapanların sayısı oldukça fazlaymış. 10 yıl öncesine kadar çevremde yaklaşık 100 kişinin bu işi yaptığını biliyorum ancak şu anda bu işi yapan sadece 20 kişi tanıyorum. Çam ağacından düşerek sakatlanan hatta ölen kişiler arttıkça ve bu olaylar duyuldukça toplayıcıların çoğu bu işi yapmaktan vazgeçti” dedi.

 

“İŞİMİZİ İYİ YAPMAYI ÇALIŞIYORUZ”

Çam ağacının tepesinde Azrail’e meydan okuyan bir diğer çam kozalağı toplayıcısı Dursun Açıkgöz ise, “Çam ağacının tepesinde çam kozalağı düşürmek gerçekten cesaret isteyen bir durum. Çok dikkatli olmamız gerektiğini biliyoruz ve ağaç başındayken kendimizi tehlikeye atacak küçük bir hareketten dahi sakınıyoruz. Ölüm Allah’ın emri, ağaçta ya da yerde insanı ne zaman nerede beklediğini bilemeyiz. Bu yüzden biz işimizi olduğunca iyi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Cihat Açıkgöz ise kilosu 130 liradan satılan çam fıstığının oldukça enerji verici bir meyve olduğunu belirtirken, hiçbir kimsenin bir avuçtan fazla tüketemediğini ve içerisinde barındırdığı protein zenginliği nedeniyle bir avuç çam fıstığının insana yeterli geldiğini söyledi. (OSMAN YURTTAŞ)

 







 
Son Eklenen Haberler