19 Mart 2024, Salı

Kırmızıgül yeniden başkan seçildi

16 Ekim 2019, Çarşamba 11:58

     


Ege Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Çine Şubesi 5. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Yapılan seçimde 3 dönem dernek başkanı olarak görev yapan ve bir dönem görevine ara veren Ali Kırmızıgül tekrar başkan seçildi.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Ege Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Çine Şubesi'nin 5. Olağan Genel Kurulu, Yeniköy Mahallesi düğün salonunda yapıldı. Genel Kurula, Ege Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Federasyon Başkanı Yolcu Bilginç, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, CHP İlçe Yönetim Kurulu Başkan Vekili Olgun Balcı, İYİ Parti Çine İlçe Başkanı Erkan Bozkurt, MHP Çine İlçe Başkanı Kazım Oluç, İYİ Parti Çine Belediye Meclis üyesi Cengiz İnce ve Semra Eroğlu, Dutluoluk Mahalle Muhtarı Sadık Yıldız, Yolboyu Mahalle Muhtarı Mustafa İğci, Kızılcapınar Şube Yönetim Kurulu vekili Zülfikar Metin ve dernek üyeleri katıldı. 71 kayıtlı üyeden 46'sının oy kullandığı tek listeyle gidilen seçimde 3 dönem dernek başkanı olarak görev yapan ve bir dönem görevine ara veren Ali Kırmızıgül tekrar başkan seçildi.

 

YENİ YÖNETİM

Ege Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Çine Şubesi Başkan Ali Kırmızıgül’ün yeni Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri; Ali Toptaş, Yüksel Kafes, Sadık Yıldız, Engin Kara. Yedek üyeler: Ali Çatalkaya, İlhan İri, Halil Gültin, Seval Yıldız, Ali Motor. Denetim Kurulu Asıl Üyeler; Zeki Ece, Mehmet Şirip, Murat Ali Çıvgın. Denetim Kurulu Yedek Üyeler; Halil Gedik, İhsan Turan, Erhan Uysal. Genel Merkez delegeleri: Erhan Uysal, Kübra Kırmızıgül, İlhan İri, Seval Yıldız.

 

"DEĞERLERİMİZ BOZULMADAN BUGÜNLERE GELMİŞTİR"

Ege Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Çine Şubesi Başkanı Ali Kırmızıgül, yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

"Aleviliğin bulunduğu coğrafyalarda, hakim inanç mensuplarınca baskı altında tutulmalarından kaynaklı olarak hakim inanç lehinde değişikliklere uğradığını görüyoruz. Örneğin, İran'ın kuzeyinde yaşayan Alevilerin Şiilik etkisiyle yaşadıkları asimilasyon, kendilerini Şiiliğe yakın bir Aleviliğe iterken, Arnavutluk’ta yaşayan ve Aleviliğin Bektaşilik koluna mensup olan Alevilerin geçirdikleri seyirler daha farklı olmuştur. Oysa biz tahtacılar inancını ve gündelik yaşantısını asırlardır dış dünyaya kapalı yaşadığımızdan aynı zamanda merkezi idare tarafından sürekli olarak ayrımcılığa tabi tutulduğumuzdan, değerlerimiz, başta dilimiz ve ibadetimiz olmak üzere bozulmadan bugünlere gelmiştir. Ancak, yaşadığımız modern çağın bir gereği olarak, iletişim ve bilişim sistemlerinin hızla gelişmesi, beraberinde kısmi bir yozlaşmayı, asimilasyonu ve kendi değerlerinden uzaklaşmayı da getirmiştir. Bu olumsuzlukların bir sonucu olarak kendi kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmada sıkıntılar yaşamaktayız. Ocaklar ve dergahlar sistemi üzerinden yüzyıllarca kendi kendisine yeten ve bu anlamda demokratik, çoğulcu karakterini koruyup günümüze kadar getiren Tahtacı toplumu Kent kültürü ile birlikte yeni sorunlar ve bu sorunların doğurduğu ihtiyaçlarla karşı karşıya kaldı.

 

"YETERSİZ KALDIĞI AÇIKTIR"

Buna cevap üretmek için özellikle 90'lardan itibaren günümüze kadar çok sayıda dernek, vakıf, cemevi, dergah, federasyon gibi yapılar kurarak inancı ile birlikte toplumsal varlığını sürdürmeye çalıştı. Ancak artan asimilasyon ve ayrıca ayrıştırıcı politikaların yoğunluğu da dikkate alındığında bu örgütlenme düzeyinin hem Tahtacı toplumunun ihtiyaçlarını hem de ülkemizin genel sorunlarına cevap olmada yetersiz kaldığı açıktır. Bunun bir sonucu olarak aynayı kendi yüzümüzde tutarak tahtacıların tarihsel süreçteki yerlerinin, sorunlarının ve geleceğinin konuşulacağı bir sempozyum yapma ihtiyacı var. Dernek olarak şimdiye kadar geceler düzenledik, kültürel geziler düzenledik, gençlerimize maddi ve manevi yardımcı olmaya çalıştık. Ama zaman artık Tahtacı inanç önderleri ve bilim insanlarının katılacağı bir sempozyumla bu inancın, bu kültürün nasıl yaşatılacağı ve gelecek kuşakları nasıl aktarılacağı konusunda çalışma zamanıdır. 2020 yılında uygun bir zamanda bunu mutlaka gerçekleştirmek istiyoruz." (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler