19 Mart 2024, Salı

“Asbestli borular acilen değişmeli”

16 Ekim 2019, Çarşamba 10:26

     


Çine Yaşam Platformu tarafından yapılan açıklamada ilçedeki bazı mahallelerdeki suların içilemez raporu olduğu, ayrıca ilçedeki su boru hattının asbestli olduğuna dikkat çekilerek, asbestin kanserojen madde içerdiğini ve bu boruların acilen değişmesi gerektiği ifade edildi.

 

Çine Yaşam Platformu son günlerde Çine’de yaşanan salgın hastalık nedeniyle ‘su yaşamdır’ adı altında yapmış olduğu açıklamasında, Çine’deki suların sıklıkla tahlil edilmesi ve tahlil sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması gerektiği ifade edildi. Platformun yapmış olduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Yerel basından alınan bilgilere göre son dört gündür Çine'de yaşayan yüzlerce vatandaş kusma ve ishal şikayetleriyle Çine Devlet Hastanesine başvurdu. Hastalar gerekli tedavileri yapılarak, taburcu edildi. İshal ve kusma şikâyeti olan yüzlerce vatandaşın ise hastaneye başvurmadan eczanelerden ilaç temin ettikleri öğrenildi. Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ilçe merkezinde eğitim veren 6 okuldaki çeşmelerden su numuneleri alınarak analiz için halk sağlığı laboratuvarına gönderildiği bilgisine ulaşıldı. Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin gerekli çalışmayı başlattıklarını bu konuda çalışmaların sonucunun beklendiğini ifade etti. Ayrıca Madran Dağı'ndan gelen tatlı su kaynaklarında da su analizi gerçekleştirileceği bildirildi. Çine'nin birçok mahallesinde bulunan tatlı su çeşmeleri ise Çine Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından kullanıma kapatıldı. Çine Yaşam Platformu olarak rahatsızlanan tüm hemşerilerimize geçmiş olsun der, acil şifalar dileriz. Son günlerde yaşanan salgının sebebi acilen bulunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bizler her zaman temiz su kaynaklarının korunması, suyun hava kadar önemli bir ihtiyaç olması sebebiyle ne içme sularının, ne de tarımsal sulamanın ticarileştirilmemesini savunuyoruz. Çünkü şu yaşamdır!

 

"ASBEST KANSEROJEN BİR MADDEDİR"

Çine'mizdeki tüm içme sularının sıklıkla tahlil edilmesini sonuçların en doğru haliyle kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Bazı köylerin suyunun içilemez raporu olduğu duyumlarımız var. Bu konudaki gerçeklerin açıklanmasını bekliyoruz. Bu tür bir çalışma için üzerimize düşeni yapmaya alanında uzman bilim insanlarını Çine'ye davet etmeye hazırız. Çine'de yeraltında döşeli olan ve suları evlerimize kadar taşıyan boruların önemli bir kısmı daha önce de dile getirdiğimiz gibi hala asbestli borulardır. Asbest maddesi kanserojen bir maddedir. Bu boruların acilen değişmesi gerekmektedir. Zaten maden işleme tesislerinin özellikle sabaha karşı havaya bıraktığı maden tozu, yanlış ve aşırı tarımsal ilaçlama yine doğaya bırakılan tarım ilaçları kutuları ile kirlenen hava, su ve toprağımıza gereken önemi göstermeliyiz. Yetkili kurumları bu konularda ,bilimsel ve etkili mücadele etmeye çağırıyoruz." (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler