20 Nisan 2024, Cumartesi

Akçaova kendi gazını kendisi üretecek

16 Haziran 2016, Perşembe 11:48

     


Ege Bölgesi'nde hayvan üreticiliği ve et piyasasında adını duyuran, Çine’nin Akçaova Mahallesi, kendi gazını üretmeye hazırlanıyor. Çine Belediyesi, 25 binin üzerinde büyükbaş hayvan olduğu düşünülen Akçaova’da hayvanların gübresinden biyogaz üretmeyi amaçlıyor.

 

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, 25 binin üzerinde büyükbaş hayvan bulunduğu düşünülen Akçaova Mahallesi'nde, bir taşla iki kuş vurmak istediklerini söyledi. Hayvan gübresinden biyogaz elde etmek istediklerini belirten Dinçer, böylelikle kontrol altına alınacak olan hayvan gübrelerinin sinekle mücadelede kendilerine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Biyogaz projesinin GEKA destekli olabilmesi için girişimlerde bulunduklarını bildiren Belediye Başkanı Dinçer, Akçaova'ya Ege Üniversitesi'nden profesörlerin geleceğini ve bu konuda ön incelemelerde bulunarak fizibilite çalışması yapacaklarını söyledi. Hayvan gübresinin elektriğe veya kombilere ısıtma amaçlı biyogaza dönüştürülebildiğinin altını çizen Dinçer, profesörlerin bu konuda kendilerine olumlu yanıt vermesi halinde, Ege Bölgesi’nde hayvan üreticiliği ve kaliteli eti ile tanınan Akçaova Mahallesi'nde biyogaz üretimi için istasyon kuracaklarını açıkladı.

 

HAYVAN GÜBRELERİ BİYOGAZ İSTASYONUNDA TOPLANABİLECEK

Hayvan dışkılarının kontrol altına alınamaması sonucu toprağın biyolojik yapısının tahrip olduğunu, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeni ile yaydığı koku ve ürettiği sinek ile hayvan dışkılarının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Dinçer, biyogaz projelerinin gerçekleşmesi durumunda Akçaova’yı bu sıkıntılardan biraz olsun arındırabileceklerine dikkati çekti. Enver Salih Dinçer, ekonomik anlamda ağır bir yük teşkil etmediği takdirde Çine’nin diğer mahallelerinin de hayvan gübrelerini Akçaova’daki biyogaz istasyonunda toplayabileceklerini bildirdi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler