20 Nisan 2024, Cumartesi

Devecilik onun kanında var

15 Kasım 2018, Perşembe 16:02

     


Çine'nin Deveciler Sülalesi'nden meşhur Kara Cennet adlı devenin sahibi eski Camızağılı Muhtarı merhum Mehmet Şahin'in kızı Adalet Akdam, oğlundan miras kalan Leopar adlı deveye gözü gibi bakıyor. 70 yaşındaki Adalet nine yaşına aldırış etmeden devesi ile arenalarda boy gösteriyor.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ)

 

Çine'de yaşayan ve deveci camiasının tanınmış simalarından onkoloji hastası Erol Akdam bundan bir yıl önce hayatını kaybetti. Erol Akdam'ın annesi 70 yaşındaki Adalet Akdam oğlunun mirası deveye sahip çıktı. Oğlu yerine koyduğu ve canından çok sevdiği devesini aşk ve sevgiyle bakan Adalet nine, 11 yaşındaki torunu Halil İbrahim Akdam ile güreş arenalarında boy gösterdi. Oğlunun hatırasını yaşatmak için kadın başına mücadele eden ve pehlivan devesini güreşlere hazırlayan Adalet nine deve sevdasının genlerinden gelen bir huy olduğunu söyledi.

 

OĞLUNUN HATIRASINI YAŞATIYOR

Eski Camızağılı Muhtarı ve efsane pehlivan develerden Kara Cennet'in sahibi merhum Mehmet Şahin'in kızı Adalet Akdam, "Bizim sülalenin adı deveciler. Ben doğdu doğalı develerle büyüdüm. Eskiden deve olmayanı yoktu. Nakliyat işleri develer ile sağlanırdı. Babamın pehlivan devesi Kara Cennet ile güreş arenalarında boy gösterirdik. Oğlum Erol Akdam da hayvanları çok severdi. Leopar adlı devesi ile arenalarda boy gösterirdi. Oğlum bu hayattan erken ayrıldı, hevesini tam alamadı. 11 yaşındaki torunumda develeri çok seviyor. Leopar adlı devemize ikimiz bakıyoruz. Oğlumun hatırasını yaşatmak için mücadele ediyorum. Ömrüm gücüm yettiğince güreş arenalarında boy göstereceğim" diye konuştu.

 

ARENADA İHTİYARLIĞINI UNUTUYOR

Güreş arenasında kendisini kaybettiğini, ihtiyarlığını unuttuğunu ve çok heyecanlandığını belirten Adalet nine, "Leopar sahada rakibi ile güreşirken bende çok heyecanlanıyorum. Develerin birbirlerini sakatlamasını hiç istemiyorum. Bazen bazı deve sahipleri oyun yaparak bizi alt etmek istiyor ama ben bunları görüyor ve kızıyorum. Öle sevmem ben, benim yaptığım her şey meydanda olacak" dedi.

 

ANNE VE BABALARA SESLENDİ

Deve güreşi arenasında kendisi gibi kadın ve kızları görmenin kendisini mutlu ettiğini belirten Adalet nine, "Bir zaman bu deve ve boğa güreşlerini yasaklamak istediler. Bakın bu güreşler bizim geleneklerimiz, örf, adetlerimiz. Bunları yaşatmalıyız. Ben şimdi bakıyorum yeni nesil örf ve adetlerimizden uzak yetişiyor. Kötü huylar ediniyorlar. Onları gördükçe ben kahroluyorum. Anne babalar çocuklarına sahip çıksın. Onlara hayvan, doğa ve insan sevgisi aşılasın" şeklinde konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler