25 Nisan 2024, Perşembe

Burada muhabbet çok

15 Haziran 2016, Çarşamba 10:20

     


Çine’de yaşayan 16 yaşındaki İsmet Kartal, 5 sene önce eniştesinin bacağı kırık muhabbet kuşu ile hobi olarak başladığı kuş bakımında profesyonel oldu. Kartal, 5 sene içerisinde bir çift muhabbet kuşundan tam 157 kuş üretti.

Çineli İsmet Kartal’ın 11 yaşındayken eniştesinin ayağı kırık bir muhabbet kuşu ile başlayan kuş sevgisi, gün geçtikçe büyüdü. Küçük kardeşinin ayağı kırık muhabbet kuşunu kaçırması üzerine günlerce ağlayan İsmet Kartal, bir çift muhabbet kuşu alarak beslemeye başladı. Kartal, gün geçtikçe büyüyen muhabbet kuşu sevgisi sayesinde bir çift kuştan onlarca kuş üretti. Evin terasında 157 adet muhabbet kuşu besleyen Kartal, bu işten para kazanmaya başladı.

Çine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören İsmail Kartal, her gün bir buçuk saatini kuşlarına bakarak geçiriyor. Kuşlarına gözü gibi bakan, itina ile besleyen Kartal, küçük muhabbet kuşlarının dünyaya gelmelerine şahit olurken, büyümelerine de tanıklık ediyor.

Muhabbet kuşu besleme hobisine zamanla farklı bir boyut kazandırarak üretime dönüştüren İsmail Kartal, şunları söyledi:

“Ben muhabbet kuşlarını çok seviyorum. Çok tatlılar. Onlarla vakit geçirmeyi seviyorum. Kuşlara bakmak zahmetli olsa da her insan gibi ben de bu zahmete kuşlara olan sevgimden dolayı seve seve katlanıyorum. Muhabbet kuşları çok akıllı canlılar. Ben eve geldiğimde benim geldiğimi hissederek daha çok ötmeye başlıyorlar. Ben susun dediğimde susmasını da biliyorlar. Yazın serin kışın sıcak bir ortamda olmaları gerekiyor. Bu yüzden kafesin üzerine kışın naylon seriyorum. Genelde yerli dediğimiz muhabbet kuşu ırkı besliyorum ama içlerinde İngiliz ve Jumbo cinsleri de var. Hazır mamaları var. Ayrıca yumurta, havuç, kabak, keçiboynuzu tozu, hazır mama ve irmiği harmanlayarak yediriyorum.

YAVRULARDA SORUN OLABİLİYOR

Yılda 2 aylık bir süre içerisinde tüy dökümüne gidiyorlar. O zamanlarda çiftleşmez ve yumurta yapmaz, adeta kendilerini dinlenmeye alırlar. Her 2 günde bir yumurtlarlar. Bir yavru 18 günün ardından yumurtadan çıkar. Anne kuş 58 gün yavrusunu büyütene kadar yumurtlamaz ve çiftleşmez. İnsanlarda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da akraba evliliği problemi oluyor. Bazı bu gibi durumlarda akraba evliliği yapan çiftten oluşan yavruların bacağında ya da kafasında bozukluklar oluyor.”

 

Evin terasına yaptığı kafeste 157 adet muhabbet kuşu besleyen ve üreten İsmail Kartal, bu sevgisinin hiç bitmeyeceğini ve onlarla yaşamaya devam edeceğini belirtti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler