24 Nisan 2024, Çarşamba

"Esnafın tutunacak yeri kalmadı"

13 Aralık 2019, Cuma 10:43

     


Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, E-Fatura uygulamasının esnafın üzerine maddi bir yük getireceğini belirterek, "Esnafın tutunacak yeri kalmadı" dedi.

 

Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın ilgili kanun gereğince tüm vergiler dahil, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi dahil 5. 000,00 lira üzerinde tüm vergi mükelleflerine kesilecek faturanın Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) belge portalında E-Arşiv fatura kesilmesinin çıkan kanun ile zorunlu hale geldiğini duyururken, bu uygulamaya tepki gösterdi.

 

"HALA ÜZERİNE GİDİLİYOR"

Uygulamanın küçük esnafa maddi zararı olacağını belirten Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, "1. sınıf defter tutan bir esnaf en kötü şartlarda 800 lira muhasebe parası ödüyor. Küçük esnaftan bahsediyoruz, büyük holdinglerden değil. Elektrikçi, kaportacı, boyacı gibi. Esnaf zaten ne kazanıyor. Esnafın kazandığı paranın dörtte biri vergiye gidiyor. Zorunlu kılınan E-Fatura uygulaması ile şimdi esnafa bilgisayar, yazıcı gibi elektronik aletler İnternet lazım. Çoğu esnaf bilgisayar, yazıcı kullanmasını bilmiyor. Muhasebeciler her lazım olduğunda dükkana gelmek zorunda kalacak. Böyle bir şey olabilir mi? Devlet çeşit çeşit vergi alıyor, belediye yok efendim levha vergisi, yok efendim çöp vergisi yok efendim katı atık vergisi, esnafın üzerine çok gidiliyor. Yarın bu esnaf kepenk kapatmaya başlarsa ne olacak hali. Esnaf bu yükün altından kalkamaz. Ne kazanıyor ki zaten. Biz defter tastiklerini kaldırmak için uğraşırken e-fatura çıktı. Siyasiler her yıl defter tastiklerini kaldıracağız diyor ama kalkmıyor. Bir an önce bu yanlışlardan geri dönülmesini istiyoruz. Kırtasiye kaldırılacak der iken hala üzerine gidiliyor. Esnafın tutunacak bir yeri kalmadı" diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler