25 Nisan 2024, Perşembe

30 yıldır Çine’de fitili o ateşliyor

13 Haziran 2016, Pazartesi 10:43

     


Çine'de Ramazan aylarının olmazsa olmazlarından olan Ramazan topunun fitilini 30 yıldır Aladdin Demiray (45) ateşliyor.

 

Çine’de yıllarca Ramazan topunu patlatan Tevfik Dayanır’ın 75yaşında vefatından sonra üstlendiği hizmeti, 30 yıldır Aladdin Demiray devam ettiriyor. Genç yaşta Ramazan davulculuğuna başlayan ve Şevketiye Mahallesi'nde yaşayanları sahura kaldırmak için davulu ile sokak sokak dolaşan, maniler söyleyen Demiray, Tevfik Dayanır’dan aldığı Ramazan topunu patlatma görevini de 30 yıldır sürdürüyor. Asıl işi inşaatçılık olan Demiray, bu işi yapabilmek için ruhsatının da bulunduğunu belirterek ömrü yettiğince Çinelilerin Ramazan topçusu olmaya devam edeceğini söyledi.

 

USTASININ ÇEKTİĞİ ZAHMETİ ARTIK O ÇEKMİYOR

Çoğu insanın merak ettiği Ramazan topunu patlatan Demiray, ustası Tevfik Dayanır zamanında hazır top bulunmadığını, silindir şeklinde ve dikey olarak konulan bir demir parçasının içerisine tuğla ve kiremit ile vura vura barut sıkıştırıldığını, ardından da uzun bir değneğin ucuna bağlanan kor ile bu barutun ateşlenerek patlatıldığını söyledi. Gelişen teknolojinin Ramazan topçularını da unutmadığını belirten Demiray, kendisinin, ustası gibi zahmetlere girmediğini ve hazır gelen topu silindir şeklindeki demirin içerisine koyduğunu ve bundan sonra kendisine sadece fitili ateşlemenin kaldığını belirtti.

 

EZANI DUYDUĞU HALDE TOPUN PATLAMASINI BEKLEYENLER VAR

İftar vakti gelmeden ve camilerde okunan akşam ezanını duymadan fitili kesinlikle ateşlemediğini, fitili ateşledikten sonra da toptan en az 5 metre uzaklaştığını, topun 80 metre yüksekliğe ulaştığında havada patladığını ifade eden Demiray, özellikle yaşlıların Ramazan topunu benimsediklerini ve ezanı duysalar bile top patlamadan oruçlarını açmayan insanlar olduğunu söyledi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler