29 Mart 2024, Cuma

Tepecik Höyüğü'nde kazılar devam ediyor

10 Ağustos 2016, Çarşamba 13:59

     


Çalışmalarına 2004 yılında başlanan ve Ankara Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Sevinç Günel başkanlığında yürütülen Çine Karakollar Mahallesi Tepecik Höyüğü kazılarında elde edilen bulgular, höyüğün tarihi ve kültürel önemini giderek arttırıyor. Yaklaşık 4 bin yıl öncesi yaşayan toplulukların kültürel ve ticaretlerini yansıtan Tepecik Höyüğü'ndeki çalışmalar, bu yaz da devam ediyor.

 

Turizm Bakanlığı izinli ve Bakanlar Kurulu kararlı bir kazı çalışması olma özelliği taşıyan Tepecik Höyüğü kazı çalışmaları, Ankara Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Sevinç Günel başkanlığında yürütülüyor. Kazı ayrıca Hacettepe Üniversitesi Rektörlük Bilimsel Araştırmalar Birimi tarafından da destekleniyor. Kazı çalışmalarının 12 yıldır devam ettiği Tepecik Höyüğü, Tunç Çağı'ndan daha erken dönemlere ait kültür tarihini aydınlatmaya çalışıyor. Tepecik Höyüğü daha çok antik kentler ile tanınan Ege bölgesinde klasik çağlar öncesi kültür tarihini aydınlatan bir merkez olmasıyla birlikte önemini artırıyor. Tepecik Höyüğü’nün etrafında ortaya çıkan surlar ve kuleler güçlü bir savunma sisteminin olduğunu anlatıyor. 2 senedir gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan depo birimleri ise bugünden 4 bin yıl öncesindeki sosyal yapı, ekonomik düzey ve ekonomik sistemin nasıl olduğuna dair bilgiler sunuyor.

 

BATI UYGARLIĞI VE HİTİT İMPARATORLUĞU KÜLTÜRÜNE DAİR İZLER BULUNUYOR

Çalışmayı yürüten kazı ekibi, Tepecik Höyüğü'nün Batı ve Ege dünyası ile çok sıkı ilişkiler içerisinde olduğunu düşünürken, Doğu'daki Hitit İmparatorluğu ile de ilişkileri olduğunu ortaya çıkan kaplar üzerindeki Hitit hiyeroglifli mühür baskılar neticesinde anlaşıldığını ve Hitit mühür baskılarının Batı Anadolu'da ilk kez Tepecik Höyüğü'nde ele geçtiğini açıkladı. Kazı çalışanları, Tepecik Höyüğü ile Batı medeniyetleri ile ilişkisini ise Ege Denizi'ndeki Melos Adası'ndan getirilen parçaların höyükte bulunan aletlerin işlendiğini görülmesiyle kanıtlandığını belirtti ve ayrıca höyükte Yunanistan kökenli Girit Adası'ndan kaplarında bulunduğunu söyledi. Tepecik Höyüğü'nde 2 yıldır depo birimlerinde yürütülen çalışmalar esnasında yanık buğdaylara da rastlandığını, bu buğdayların analizlerinin ise Miami'de yapıldığı öğrenildi. Bu yıl 11 Temmuz'da başlayan çalışmalar, 20 Ağustos'ta son bulacak. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler