29 Mart 2024, Cuma

Dünyamalı'nın hikayesi Çine'de son buldu

9 Ağustos 2016, Salı 16:30

     


Çine'de yaşayan ve yediden yetmişe herkesin sevgisini kazanan Dünyamalı Kuş, 87 yaşında dünyaya veda etti. Ahıska Türklerinden cami imamı Abbas'ın ismini verdiği Dünyamalı Kuş'un isim hikayesi ise hüzünlü Ahıska Türklerinin tarihini yeniden hatırlattı. Dünyamalı'nın, Ahıska'da başlayan hayat hikayesi Çine'de son buldu.

 

Çine'de yaşayan 3 kız ve 4 erkek çocuk sahibi Dünyamalı Kuş, yaşlılığa bağlı organ yetersizlikleri nedeniyle dünyaya veda etti. Yaşlı Ahıskalıyı tanıyan herkes, 87 yaşında vefat eden Dünyamalı Kuş'un isminin niçin Dünyamalı olduğunu merak ederken, Dünyamalı'nın hüzünlü bir hikayesi olduğu ortaya çıktı.

ARAS NEHRİ GEÇİLDİ

Dünyamalı, Kafkaslarda yaşayan Ahıska Türklerindendi. Osmanlı-Rus SavaşI sırasında Kafkaslarda yaşayan Ahısksa Türkleri, Ruslar tarafından gerçekleştirilen baskılara dayanamamış, komünizmi kabul etmemiş ve direnmişlerdi. Rusya'nın, Türk ve Müslüman olan Ahıska Türklerine karşı baskılarını artırması ve Türklere karşı gerçekleştirmiş olduğu kıyımlar nedeniyle Dünyamalı'nın babası, cami imamı Abbas ve bir grup Ahıska Türkü, anayurtları Anadolu'ya dönmek için yola çıktı. Kars civarına gelen Ahıska Türkleri, Aras Nehri'ni geçmek için uzun uğraş verdi.

KARAKOLDA KENDİNE GELDİ

Aras Nehri kıyısında Dünyamalı, annesi Emine'nin kucağında ağlamaya başlayınca, Rus askerleri bebeğin ağlama sesi ile izlerini bulacaklarını ve bütün grubu öldüreceklerini düşünen baba Abbas, oğlunu annesinin kucağından alarak nehre atmak istedi. Ana yüreği ise oğlunun nehre atılmasına izin vermedi ve emzirerek susmasını sağladı. Güz mevsimi olduğu için hava çok soğuktu, Türk askerleri, nehri geçen grubu jandarma karakoluna götürdü. Bu arada hiç sesi çıkmayan bebeğin öldüğü düşünülüyordu. Soba yandıktan bir süre sonra karakol ısınınca, öldü zannedilen bebek ağlamaya başladı. Abbas, oğlunun ismini o an 'Dünyamalı' koydu. 1924 yılında soyisim kanunu ile baba Abbas, soy ismini yapmış oldukları göçten ötürü, 'Kuş' olarak kayıtlara geçirdi. Dünyamalı Kuş'un çektiği sıkıntılar Türkiye'de de devam etti. Ülkenin çeşitli yerlerinde fırıncı olarak çalışarak ekmeğini kazanan Dünyamalı Kuş'un hayat hikayesi Çine'de son buldu. Dünyamalı Kuş'un cenazesi, sevenleri tarafından Çine Evciler Mezarlığı'nda toprağa verildi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler