24 Nisan 2024, Çarşamba

Aydın'da sürek avı seferberliği

6 Temmuz 2018, Cuma 17:43

     


Aydın'da artan domuz populasyonu Merkez Av Komisyonunu harekete geçirdi. Ekili arazilere zarar vererek çiftçiyi hüsrana uğratan domuzlar ile mücadele önem kazanırken, şikayetler değerlendirilerek sürek avı yapılacak.

 

Son günlerde Aydın'ın farklı bölgelerinde ekili arazileri talan eden domuzlar yetkilileri harekete geçirdi. Her geçen gün sayıları artarak vermiş oldukları zarar ile adeta çiftçinin kabusu olan domuzlar ile mücadele önem kazandı. Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 5996 sayılı Kanunun 15. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca devlet ormanlarında bulunan zararlı organizmalarla (Yaban Domuzu) yapılacak mücadelenin Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüldüğü, mücadele amaçlı sürek avı, yürürlükte olan Merkez Av komisyonu kararına göre aksi bir karar alınmadığı takdirde, yaban domuzunun gebelik dönemi 21 Şubat-15 Mayıs hariç olmak üzere yaklaşık 9 ay boyunca sürek avı yapıla bilindiği aktarılırken, 15 Mayıs 2018-15 Şubat 2019 tarihleri arasında sürek avı düzenlenmesi ve Yaban domuzlarının populasyonun azaltılabilmesi için gerekli çalışmanın başlatıldığı duyuruldu.

 

ŞİKAYETLER DEĞERLENDİRİLECEK

İlçe Müdürlüklerince yaban domuzu şikayetlerinin değerlendirilip bir rapor tanzim edilerek Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili birimine başvurarak sürek avı düzenlenmesi için izin alınması bildirilirken, kayıtlı avcı listeleri, avın yapılacağı alan tarih ve zaman belirlenerek sürek avı yapılacağı duyuruldu.

 

AVCILAR BİLGİLENDİRİLDİ

Sürek avında daha başarılı olmak, domuz populasyonun kontrol altında tutmak ve tarım alanlarına verilen zararı en aza indirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Avcılar ve Atıcılar Kulüpleri ile işbirliği halinde çalışma yapılacağı bildirildi. Ziraat Odası Başkanlıkları yapılacak sürek avına katılan avcıları 5 adet fişek vererek destekleyecekleri ve avcılarımızı gerekli görüldüğünde ve ihtiyaç hasıl olursa sürek avının yapılacağı alana götürme konusunda destek verme kararı aldığı ifade edilirken, 2018 yılı içerisinde Aydın Zafer Mahallesi Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Derneği, Aydın Işıklı Mahallesi Avcılık ve Atıcılık Derneği ve Çeştepe Mahallesi Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü Derneği avcıları ile muhtelif tarihlerde gece eğitimleri yapıldığı, sürek avında uyulması gereken hususlar hakkında avcıların bilgilendirildiği öğrenildi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler