29 Mart 2024, Cuma

"Haydi Çine umut olalım"

6 Şubat 2019, Çarşamba 16:32

     


Çine Eğitim Sen Şube Başkanı Alp Özerdem, hayırsever vatandaşları ilçede yapılacak olan kan bağışında lösemi hastaları için donör olmaya da davet etti.

 

Löseminin daha çok çocuklarda görülen ciddi bir hastalık olduğunu belirten Çine Eğitim Sen Şube Başkanı Alp Özerdem, Cuma günü Çine Kapalı Pazar Yeri'nde saat: 11.00 ile 18.00 arasında yapılacak olan kan ve kök hücre bağışına destek vereceklerini belirtirken, hayırsever vatandaşları kampanyaya davet etti. Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) verdiği bilgilere göre çocukluk çağındaki kanser vakalarında ilk sırayı yüzde 35 ile kan kanseri olarak da bilinen löseminin aldığını vurgulayan Başkan Özerdem, Eğitim Sen, Eğitim İş, Kültür Derneği, Alabanda Derneği, Tahtacılar Derneği ve Engeliler Derneği hep birlikte Cuma günü kapalı pazar yerinde yapılacak olan kan bağışında kök hücre bağışında bulunacak ve umut bekleyen lösemi hastalarına umut olmaya çalışacağız. Tüm hayırsever vatandaşlarımızı kampanyaya davet ediyoruz" dedi.

 

TÜRKİYE'DE HER YIL BİNİN ÜZERİNDE VAKA BİLDİRİLİYOR

Türkiye'de lösemi ile mücadele eden bir çok çocuk olduğunu hatırlatan Başkan Özerdem, "Öykü Arin'in yakalandığı JMML, löseminin nadir görülen bir türü. Paris merkezli Orphanet veri tabanına göre hastalığın görülme sıklığı 1 milyon kişide 1-9. Minik Öykü yakın zamanda kemoterapi tedavisi görmeye başlayacak. Ancak JMML'nin PTPN11 genetik tipinde olan hastalık, ilik nakli olmadan iyileşmiyor. Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) verdiği bilgilere göre çocukluk çağındaki kanser vakalarında ilk sırayı yüzde 35 ile kan kanseri olarak da bilinen lösemi alıyor. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildiriliyor. Çocukluk çağında her yaşta görülebilen lösemi vakalarına 2-5 yaşları arasında daha sık rastlanıyor. Çocuklarda löseminin iştahsızlık, kansızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrısı, cilt altında kanama, burun ve diş eti kanamaları, ateş gibi belirtileri bulunuyor. Yüzde 85'e varan oranda iyileşme sağlanabilirken 1 yaşın altında ve 10 yaşın üstündeki yeni lösemi vakalarında tedaviye cevap azalıyor. Hastalığın tedavisinde en önemli rolü, kök hücre bağışları oynuyor. Haydi Çine hep birlikte umut olalım" şeklinde konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler